Kurul’a İsim Önerisi: Tanrıların Kalesi

Kurul Kalesi’nin çok önemli bir merkez olduğunu ifade eden Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, “ Geçen sene Kibele heykelinin bulunmasının sadece Karadeniz Bölgesi için değil Türkiye içinde önemli bir gelişmedir. Çünkü Kibele heykeli Türkiye’de yerinde bulunan ilk heykel. Turizmde bir ‘en’i bulduğunuz zaman onu ‘en’ olarak taşımanız gerekir. Tabi yine a onu ‘en’ olarak da sergilemeniz gerekir. Yeni bulunan heykellerde aynı şekilde tanrı heykelleri. Onlar da tarihi ve kültürel açıdan değerli eserler. Bulunan eserlerin hep tanrı ile ilgili olması sebebiyle Kurul Kalesi’nin Kurul yerine Tanrıların Kalesi olarak adlandırılmasının tanıtım ve turist ilgisi açısından daha doğrusu olacağını düşünüyorum. Bu oranın cazibesini artıracaktır.” dedi.

Yerinde sergilenmeli

Kibele ve Dominyos gibi eserlerin mutlaka yerinde sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Sobi, “Kurul’da bu zamana kadar bulunan heykeller ve eserler kesinlikle yerinde sergilenmeli. Bundan sonra da bulunacak eserler yerinde sergilenmeli. Dünyada zaten müzede değil yerinde görme şeklinde bir akım var. Ben başta Kibele’nin üzere yeni bulunan ve bulunacak olan eserlerin dokusuna uygun yuvasında, yurdunda sergilenmesi gerektiğini düşünüyorum. O zaman orası tam bir cazibe noktası olur. Sümela gibi akın akın insanların geleceği, gelebileceği bir yer olur. Bunun için Kurul’un yol sorununun da çözülmesi lazım. O zaman Kurul Kalesi çevresi ciddi bir gelişme gösterecektir. Çünkü gerçekten bulunan eserler baş tacı yapılacak eserler.” diye konuştu.

 

Taş ocağı kapatılmalı

Kurul Kalesi’nin UNESCO dünya mirası geçici listesine taşınmasını da değerlendiren Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Sobi, “Ancak bunun için önce orada yapılan taş ocağı çalışmasının hemen durdurulması gerekiyor. Bu noktada Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Valiliğine, Ordu Çevre Müdürlüğüne büyük görevler düşüyor. Altını patlattığınız bir yerin dünya mirası listesine sokulması nasıl olacak. Bu gayrı ciddi bir yaklaşım olur. Zaten UNESCO da ‘dibini patlattığınız yerin üstünü nasıl listeye alalım’ diye sormaz mı? Bence sorar. Bunlar çok önemli detaylar. O yüzden burada Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Valiliği burada bulanan eserlerle övünmekten çok altındaki taş ocağını kapatmak durumunda.” şeklinde konuştu.

Konaklama artar

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Kurul’da bulunan eserlerin müze yerine yerinde sergilenmesi durumunda Ordu’ya gelecek turistlerin daha fazla zaman geçireceğini belirterek bunun da Ordu’da konaklayan insan sayısını artıracağını sözlerine ekledi.