Üreticilere külleme uyarısı
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de küllenme hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mücadele yöntemlerine yer verilen açıklamada; “Kültürel mücadele yöntemleri olarak; bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir. Kimyasal mücadele olarak; ilimizde hava sıcaklıklarının ani artmasına bağlı olarak, hastalık Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce, çotanak bağlama döneminde, ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir” denildi.
“Ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı”
Açıklamanın devamında ise; “İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri (Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 25 ml, Boscalid 200 g/l+Kresoxim methyl 100 g/l aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 30 ml ve Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli BKÜ de 100 litre suya 400 ml) kullanılmalıdır. Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçlamada sırt pülveriztörü mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülvarizatörü kullanılmalıdır. İlaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaç etiketi mutlaka okunmalı, tavsiyeli ürüne, kullanma zamanına ve dozuna mutlaka uymalıyız” ifadelerine yer verildi.
Anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmaması gerektiği vurgulanırken, şunlar kaydedildi: “Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Arıların zarar görmemesi için su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması, ilaçlamaların akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması ayrıca zirai mücadele zamanı gelmeden bir hafta önceden arıcılarımızın arılarını mümkün mertebe 6 km. uzağa yerleştirmeleri gerekmektedir.”