Dolaylı Vergi Zülümdür!
Dolaylı Vergi Zülümdür!
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, dolaylı vergi sisteminin Türkiye için bir sorun olduğunu belirterek, “Mercedes’e binenle dolmuşa binen bir bardak çaya aynı vergiyi ödememeli” dedi.
‘Mercedes’e binenle dolmuşa binen bir bardak çaya aynı vergiyi ödememeli’
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, Dünya Gazetesi Yazarı, Vergi Konseyi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz ve Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) Başkanı Bahadır Baş, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni ziyaret etti.
Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen ve gazetecileri ziyaret eden Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, Dünya Gazetesi Yazarı, Vergi Konseyi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Vergi sistemini eleştiren Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, “Dolaylı vergi oranı geçmiş yıllarda daha azdı. Şuanda yüzde 72’ler seviyelerine geldi. Direk vergi 28 civarında. Avrupa’da ise tam tersi. Yüzde 30 civarında dolaylı vergi, yüzde 70 direk vergiler var. Türkiye’de de böyle olmalı. Mercedes’e binenle dolmuşa binen bir bardak çaya aynı vergiyi ödememeli. Vergi insanların gelir düzeylerine göre olmalı. Az kazanandan az çok kazanandan çok olmalı. Bu vergiden elde edilen gelir de dar gelirliye sosyal devlet olmanın gereği olarak sunulmalı.” dedi.
ÜRETMEDEN OLMAZ
Türkiye’de dolaylı vergi oranının yüksek olmasını üretimin az olmasına bağlayan TÜRMOB Genel Başkanı Yontan, “ Ülke olarak çok üreten bir ülke değiliz. Buğdayı satıyoruz, büskivi alıyoruz. Oysa 1 ton buğday ile 1 telefon alamıyoruz. Ülkenin kalkınması için katma değeri yüksek üretim kapasitesine sahip olması lazım. Bir ülkenin parasının değerini belirleyen üretim gücüdür” diye konuştu.
KONKORDATO’DAKİ BELİRSİZLİK SONA ERDİ
Dünya Gazetesi Yazarı, Vergi Konseyi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz ise konkordatoya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Doğrusöz, “ Konkordatoyu ciddi bir şekilde disiplin altına alacak kurallar yoktu. Örneğin Mali Müşavirden rapor alıp konkordato istiyorum. Mali Müşavir diyor ki nasıl olsa hakim karar verecek diye öylesine bir rapor yazıyor. Hakime gidiyorsunuz ben anlamam, Mali Müşavirin raporuna bakarım diyor. Kimse almıyor sorumluluğu ama son yasa değişikliğiyle bu karmaşıklık giderilerek herkesin ne yapacağı belirlendi. Tabi ki gerçekten konkordato ile kurtaracak firmaların yanı sıra parası olduğu halde konkordato ilan eden firmalarda oldu. Ama son yasa değişikliğiyle bunlar disipline edildi. Konkordato müracaatları yüzde 50 oranında azaldı.” diye konuştu.
"Artık e-defter, e-fatura, e-makbuz, e-beyanname gibi hayatımız neredeyse hep elektronik oldu" ifadesini kullanan Yontan, şöyle konuştu: "Ülkemizde yaklaşık 158 kurum ve kuruluş elektronik ortama girdi. Bu kurumlar artık bütün verileri kendi içlerinde paylaşabiliyor, bilgi aktarımı yapabiliyorlar. Dolayısıyla biz de Maliye Bakanlığı başta olmak üzere bizimle ilişkili olan tüm birimlerin lazım olan belge ve bilgileri bizden ziyade ortak datadan almalarını talep ediyoruz. Teknolojik yapıda ortak datadan bu verileri almak mümkün. Bunu aldığı zaman bizim meslektaşlarımız biraz rahatlayacak ve zamandan kazanacaklar."
Kadın çalışanların oranı yüzde 29’larda
Kadınlar günü programı kapsamında Ordu'da bulunduğunu anımsatan Yontan, "İnşallah kadınlarımızın sayısı iş hayatında, sanayide, devlette, sendikalarda, odalarda ve partilerde bir gün yüzde 50'yi bulur. Yüzde 50'yi bulduklarında ülkemiz hem demokrasi, hem hukuk, hem de özgürlükler açısından daha güzel olacak." dedi.
Yontan, genel istihdama bakıldığı zaman ülke çapında kadın çalışanların oranının yüzde 29'larda olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Muhasebeci ve mali müşavirlere bakıldığı zamanda 32 bin civarı kadın. Biz bu sayının daha da artmasını istiyoruz. Gittikçe kadınların mesleğe giriş sayıları artıyor. O da bizim için çok güzel. Kadınlarımızın mesleğe girdiği gibi artık örgütlerimizde de aktif rol olmasını istiyoruz. Çünkü bir işe gerçekten kadın eli değdiği zaman hem kalite artıyor hem de başka güzellikler oluyor. Açık söylemek gerekirse kadınlar erkeklere göre biraz daha ciddi çalışıyorlar."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.