Erken Teşhis Çok Önemli
Erken Teşhis Çok Önemli
Ünye Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Arzu Sümer Ortaç “Meme kanseri sıklığının giderek artması önemli bir sağlık sorunu oluşturmasına rağmen erkenden tanı konulduğunda bu hastalıktan yüzde 95 kurtulma şansı vardır. Meme kanseri kitlelerinin yüzde 70’i hastaların kendisi teşhis ediyor” dedi.
Ünye Devlet Hastanesi “Meme ve Serviks kanseri” konulu program düzenledi. 1-7 Nisan arasında kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ünye Devlet Hastanesi de düzenlediği programla vatandaşları bilgilendirdi. Halka açık programda katılımın yüksek olması dikkat çekerken, Hastane Başhekimi Op.Dr. Güray Yılmaz “Kanser, Önlenebilir ve Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir. Toplumsal farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte olup, her yıl yapılan “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleriyle halkımızın kansere karşı sağlıklı yaşam davranışları kazanmaları hedeflenmektedir. Halkımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere (Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM’lerimize bekliyoruz” dedi.
“20 Yaşından Sonra Her Kadın kendini Muayene Etmeli”
Programda daha sonra Ünye Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Arzu Sümer Ortaç “Meme ve Serviks kanseri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sümer, “Meme kanseri sıklığının giderek artması önemli bir sağlık sorunu oluşturmasına rağmen erkenden tanı konulduğunda bu hastalıktan yüzde 95 kurtulma şansı vardır. Meme kanserinde erken tanı için 20 ile 30 yaş arası her ay kendi kendinizi kontrol etmeniz ve 3 yılda bir doktor muayenesi olmak lazım. 40 ile 49 yaş arasında ise kendi kendimize muayenemizi her ay, doktor muayenesini ise yılda bir defa, mamografiyi de 2 yılda bir defa yapılmalıdır. 50 yaştan sonraysa her ay kendi kendimize muayenemizi, doktor muayenesini ise yılda bir defa, mamografiyi yılda bir defa yapmamız gereklidir. Meme kanseri kitlelerinin yüzde 70’i hastaların kendisi, yüzde 20’si doktor, yüzde 5 ile 10’u arası mamografiyle tespit edilmektedir. 20 yaşından sonra her kadın kendi kendisine muayenesine mutlaka başlamalıdır. Kendi kendisine muayenesine en uygun zaman adet kanamasının başlangıcından itibaren 8’inci gündür. Menopoza girmiş kadınlarda ise her ayın aynı günüdür. Her ay yapılan kendi kendisine muayene ile kişi memesinin doğal yapısını daha iyi tanır ve memede gelişecek olan olağan bir gelişmeyi kolayca ayırt edebilir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.