Belediye Konukevi misafirlerini bekliyor

KÜLTÜR 25.07.2018 - 11:12, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 5770+ kez okundu.
 

Belediye Konukevi misafirlerini bekliyor

Ünye Belediyesi tarafından “Kültür Yolu Projesi” kapsamında kamulaştırılarak “Belediye Konukevi” olarak restorasyonu tamamlanan “Sabri Kadı Konağı” açılış için gün sayıyor.
Ünye Belediye Başkan Ahmet Çamyar,  Ünye’nin Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Kadılar Yokuşu’nun devamındaki düzlükte bulunan ve restorasyonu tamamlanan “Belediye Konukevi”nin misafirlerini beklediğini söyleyen Başkan Çamyar, konukevinin özellikle Kültür Yolu ziyaretinde bulunan ziyaretçiler için mola verebilecekleri bir nokta olacağını belirtti. Başkan Ahmet Çamyar, “Ünye’mize tarihi değerlerini yeniden kazandırırken, aynı zamanda turizm altyapısını da gerçekleştirmiş oluyoruz.”dedi.    Ünye’nin Kadılar Yokuşu’nun devamındaki düzlükte bulunan ve restorasyonu tamamlanan “Belediye Konukevi” açılışa hazırlanıyor. Ünye’de tarihi eserlerin kente ve turizme kazandırılması için başlatılan “Kültür Yolu Projesi” kapsamında Ünye Belediyesi 2014 yılından bu yana 10 milyon liranın üzerine yatırım gerçekleştirdi. Kentin tarihi dokularının atıl vaziyetten kurtarılması adına Ünye Belediye Başkanı Av. Ahmet Çamyar tarafından başlatılan proje kapsamında bu zamana kadar Yalı Kilisesi, Kadılar Yokuşu, Bakırcılar Arastası ve Orta Çarşı’nın restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Kültür Yolu Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl ise Kadılar Yokuşu sonunda bir dönümlük alanda yer alan ve “Sabri Kadı Konağı” olarak adlandırılan konak kamulaştırılmış, ardından ise “Belediye Konukevi” olarak hizmet vermesi planlanan konağın restorasyon işlemleri başlamıştı. 3 katlı yapıdan oluşan konak içerisinde birinci katta kafe, ikinci katta toplantı alanları, 3. katta ise misafirlerin ağırlanacağı bölümler bulunuyor. -“Ünye, Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri”- Belediye Başkan Ahmet Çamyar, gazetemize özel yaptığı açıklamada, bir dönümlük bahçenin de kullanımda olacağı konukevinin özellikle Kültür Yolu ziyaretinde bulunan ziyaretçiler için mola verebilecekleri bir nokta olacağını söyledi. Ünye’nin Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri olduğunu belirten Başkan Çamyar, “Ünye’mize tarihi değerlerini yeniden kazandırırken, aynı zamanda turizm altyapısını da gerçekleştirmiş oluyoruz.” diye konuştu. -Sabri Kadı Konağı- Kadılar Yokuşunun zirvesinde bulunan Osman İmparatorluğu’nun son dönemlerinden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar ki tarihe şahitlik etmiş olan bu konak, Aziziye eski Naibi olan Çoldurzade Ali Rıza Bey’in oğlu Hüseyin Sabri Efendi tarafından 19. yüzyılda yaptırılmıştır. Hüseyin Sabri Efendi, aynı zamanda 1. Canik Milletvekili Hasan Fehmi Bey’in de kardeşi olup Arapça, Farsça, Coğrafya, Tarih ve İslam İlimleri eğitimi almıştır. Eğitimini takiben sırasıyla Çankırı, Sinop ve İçel Naipliği yapmış ve bunun ardından Bursa Müderrisliği’ne terfi etmiştir. Görevleri sırasında hak ve doğru yoldan ayrılmadığı ve devletine son derece bağlı olduğunu bilinmektedir. Emekli olduktan sonra yaşamının sonuna kadar bu konakta ikamet etmiştir.  
Ünye Belediyesi tarafından “Kültür Yolu Projesi” kapsamında kamulaştırılarak “Belediye Konukevi” olarak restorasyonu tamamlanan “Sabri Kadı Konağı” açılış için gün sayıyor.

Ünye Belediye Başkan Ahmet Çamyar,  Ünye’nin Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda Kadılar Yokuşu’nun devamındaki düzlükte bulunan ve restorasyonu tamamlanan “Belediye Konukevi”nin misafirlerini beklediğini söyleyen Başkan Çamyar, konukevinin özellikle Kültür Yolu ziyaretinde bulunan ziyaretçiler için mola verebilecekleri bir nokta olacağını belirtti.

Başkan Ahmet Çamyar, “Ünye’mize tarihi değerlerini yeniden kazandırırken, aynı zamanda turizm altyapısını da gerçekleştirmiş oluyoruz.”dedi.

  

Ünye’nin Kadılar Yokuşu’nun devamındaki düzlükte bulunan ve restorasyonu tamamlanan “Belediye Konukevi” açılışa hazırlanıyor.

Ünye’de tarihi eserlerin kente ve turizme kazandırılması için başlatılan “Kültür Yolu Projesi” kapsamında Ünye Belediyesi 2014 yılından bu yana 10 milyon liranın üzerine yatırım gerçekleştirdi.

Kentin tarihi dokularının atıl vaziyetten kurtarılması adına Ünye Belediye Başkanı Av. Ahmet Çamyar tarafından başlatılan proje kapsamında bu zamana kadar Yalı Kilisesi, Kadılar Yokuşu, Bakırcılar Arastası ve Orta Çarşı’nın restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı.

Kültür Yolu Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl ise Kadılar Yokuşu sonunda bir dönümlük alanda yer alan ve “Sabri Kadı Konağı” olarak adlandırılan konak kamulaştırılmış, ardından ise “Belediye Konukevi” olarak hizmet vermesi planlanan konağın restorasyon işlemleri başlamıştı.

3 katlı yapıdan oluşan konak içerisinde birinci katta kafe, ikinci katta toplantı alanları, 3. katta ise misafirlerin ağırlanacağı bölümler bulunuyor.

-“Ünye, Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri”-

Belediye Başkan Ahmet Çamyar, gazetemize özel yaptığı açıklamada, bir dönümlük bahçenin de kullanımda olacağı konukevinin özellikle Kültür Yolu ziyaretinde bulunan ziyaretçiler için mola verebilecekleri bir nokta olacağını söyledi.

Ünye’nin Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’de turizm alanında en hızlı değişim geçiren kentlerden biri olduğunu belirten Başkan Çamyar, “Ünye’mize tarihi değerlerini yeniden kazandırırken, aynı zamanda turizm altyapısını da gerçekleştirmiş oluyoruz.” diye konuştu.

-Sabri Kadı Konağı-

Kadılar Yokuşunun zirvesinde bulunan Osman İmparatorluğu’nun son dönemlerinden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar ki tarihe şahitlik etmiş olan bu konak, Aziziye eski Naibi olan Çoldurzade Ali Rıza Bey’in oğlu Hüseyin Sabri Efendi tarafından 19. yüzyılda yaptırılmıştır.

Hüseyin Sabri Efendi, aynı zamanda 1. Canik Milletvekili Hasan Fehmi Bey’in de kardeşi olup Arapça, Farsça, Coğrafya, Tarih ve İslam İlimleri eğitimi almıştır. Eğitimini takiben sırasıyla Çankırı, Sinop ve İçel Naipliği yapmış ve bunun ardından Bursa Müderrisliği’ne terfi etmiştir.

Görevleri sırasında hak ve doğru yoldan ayrılmadığı ve devletine son derece bağlı olduğunu bilinmektedir. Emekli olduktan sonra yaşamının sonuna kadar bu konakta ikamet etmiştir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.