Doğaya Zarar Vermeyecekmişş !!!

BÖLGE GÜNDEMİ 15.09.2020 - 13:26, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2602+ kez okundu.
 

Doğaya Zarar Vermeyecekmişş !!!

Fatsa’daki siyanürlü altın arama faaliyetlerinin yürütüldüğü alanın saha genişleme talebine ilişkin hazırlanan ÇED Raporunda genişletilen maden sahasının doğaya zarar vermeyeceği,istihdama katkı yapacağı belirtildi.
Fatsa ilçesinde faaliyet gösteren Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi ve Yığın Liçi Tesisi Kapasite Artışı, Sülfürlü Cevher Zenginleştirme Tesisi’nin kapasite artırımına ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değeri (ÇED) Raporu tamamlandı. SRK Danışmanlık ve Mühendislik tarafından hazırlanan rapor, 2 bin 533 sayfadan oluştu. Askıya çıkan ÇED Raporu’nda siyanürle altın arama faaliyeti yürütülecek olan maden sahalarında çevreye zarar verilmeyeceğine yer verildi. Ayrıca, söz konusu saha genişletme çalışmasıyla bölgedeki işsizliğin azaltılmasında katkı yaratılması beklendiği kaydedilirken, istihdama bağlı olarak artacak gelirle; eğitim, sağlık, altyapı gibi sosyal alt yapının gelişmesine doğrudan katkıda bulunacağı ifadeleri kullanıldı. Kanada’da hazırlanan raporun tam tersi Söz konusu maden sahasıyla ilgili Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, geçtiğimiz yıl bölgeden aldığı numuneleri Kanada’daki uluslararası geçerliliği olan laboratuvara göndermişti. Maden sahası ile ilgili hazırlan raporda özetle; “Yer kabuğunda ortalama 20 ppm (milyonda bir) düzeyinde olması gereken kurşun değerleri, madenin çevresinde yaklaşık 5 ile 7 kat arasında daha fazla çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ortamda 110 ppm’den (milyonda birden) daha fazla olan kurşun miktarının bu çevredeki canlı popülasyonunun yüzde 50’si için ölümcül olabilmektedir. Madenin yakın çevresinde bu düzeyin 110 ppm’den daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Madenden uzaklaştıkça da kurşun değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Yani bu veriler öncelikle madenin çevresindeki köylerde ve mahallelerde (Bahçeler, Sarıhalil, Erenyurt civarı) ikamet eden vatandaşlar için ciddi hayati riskler söz konusudur” denilmişti.
Fatsa’daki siyanürlü altın arama faaliyetlerinin yürütüldüğü alanın saha genişleme talebine ilişkin hazırlanan ÇED Raporunda genişletilen maden sahasının doğaya zarar vermeyeceği,istihdama katkı yapacağı belirtildi.

Fatsa ilçesinde faaliyet gösteren Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi ve Yığın Liçi Tesisi Kapasite Artışı, Sülfürlü Cevher Zenginleştirme Tesisi’nin kapasite artırımına ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değeri (ÇED) Raporu tamamlandı. SRK Danışmanlık ve Mühendislik tarafından hazırlanan rapor, 2 bin 533 sayfadan oluştu. Askıya çıkan ÇED Raporu’nda siyanürle altın arama faaliyeti yürütülecek olan maden sahalarında çevreye zarar verilmeyeceğine yer verildi. Ayrıca, söz konusu saha genişletme çalışmasıyla bölgedeki işsizliğin azaltılmasında katkı yaratılması beklendiği kaydedilirken, istihdama bağlı olarak artacak gelirle; eğitim, sağlık, altyapı gibi sosyal alt yapının gelişmesine doğrudan katkıda bulunacağı ifadeleri kullanıldı.

Kanada’da hazırlanan raporun tam tersi

Söz konusu maden sahasıyla ilgili Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, geçtiğimiz yıl bölgeden aldığı numuneleri Kanada’daki uluslararası geçerliliği olan laboratuvara göndermişti. Maden sahası ile ilgili hazırlan raporda özetle; “Yer kabuğunda ortalama 20 ppm (milyonda bir) düzeyinde olması gereken kurşun değerleri, madenin çevresinde yaklaşık 5 ile 7 kat arasında daha fazla çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ortamda 110 ppm’den (milyonda birden) daha fazla olan kurşun miktarının bu çevredeki canlı popülasyonunun yüzde 50’si için ölümcül olabilmektedir. Madenin yakın çevresinde bu düzeyin 110 ppm’den daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Madenden uzaklaştıkça da kurşun değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Yani bu veriler öncelikle madenin çevresindeki köylerde ve mahallelerde (Bahçeler, Sarıhalil, Erenyurt civarı) ikamet eden vatandaşlar için ciddi hayati riskler söz konusudur” denilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.