Fındık pazara indi

TEKNOLOJİ 19.08.2018 - 00:37, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 7739+ kez okundu.
 

Fındık pazara indi

2018 yılı fındık ürünü pazara inmeye başladı. Ünyeli fındık tüccarları, hasat öncesi geçen senelere göre iyi görülen randımanda umduklarını bulamadıklarını söylediler.
Bölgemizde 29 Temmuz tarihinde başlayan fındık hasadı bir taraftan devam ederken, hasadı tamamlayan üreticiler ürünlerini pazara getirmeye başladılar. Yeni fındığın serbest piyasada şuanda 11 lira ile 12 lira arasında işlem gördüğünü ifade eden tüccarlar, randımanda ise umduklarını bulamadıklarını belirttiler. -“Randımanlar çok iyi değil”-  Öztaş Tarım Ürünleri işletmecisi Bülent Öztaş, 13 Ağustos itibariyle fındık sezonunu açtıklarını ifade ederek, “13 Ağustos tarihi itibariyle fındık pazara inmeye başladı, sezonu açtık. Birkaç üreticimiz fındık getirdi. Kurban Bayramı’na 1-2 gün kala yoğun olarak geleceğini düşünüyorum. Bu yıl fındık randımanı geçen yıl gibi. Başlangıçta güzel görünen randıman beklenilen gibi olmadı. Yani 52 randıman diye beklediğimiz fındıklar 48 geliyor, çürük çıkıyor. Örneğin, İnkur bölgesinde en iyi çiftçilik yapan çiftçilerimizden bir tanesinin fındığı o kadar seçmesine ve temizlemesine rağmen, 48 randıman geldi. 2 gün önce bir fındık aldım 44 randıman geldi. 1 gün önce fındık aldım 48,5 geldi. Yani bu yıl da randımanlar çok iyi değil. Fındıkta ki sorun yine aynı devam ediyor.” dedi. -“Fiyatlar 11 ile 12 lira arasında”- Şuan ki fiyatlar ve bundan sonra ki süreçle ilgili bilgi veren Bülent Öztaş, “Şuanda 11,75 liradan fındık alıyoruz. Bundan sonraki süreçte fındık fiyatı Kurban Bayramı hareketliliğinde biraz gevşeyebilir. Bu yıl fındıktan beklediğimiz fiyatlar 11 ile 12 lira arasında. Devletten beklentimiz ise müdahale alımı yapması. Geçen yıl fındık 10 liranın altına düşünce müdahale alımı yaptı. Bu yıl ise 11-11,5 liranın altına düşürse müdahale alımı yapacaktır. Üreticilerimizden fındığı iyi seçmelerini ve iyi kurutmalarını istiyoruz. Çünkü biz fındığa bakarak alıyoruz. Fındık güzelse 11,75-12 lira diyoruz. Ama fındığı bozuksa 11 lira diyoruz. Yani ürüne göre fiyat veriyoruz. Seçerse ve güzel kurutursa üretici de memnun olur, alan kişi de memnun olur.” diye konuştu. -“Piyasaya fındık akışı yavaş”- Ok ticaret işletmecisi Cihan Ok, piyasaya fındık gelişinin yavaş olduğunu belirterek, “2018 sezonunu 11-11,25 liradan açtık. Şuanda piyasaya fındık akışı yavaş. İnsanlarda fiyat beklentisi var. Randıman olarak geçen yıllardan iyi diyorlardı ama birkaç üreticimiz getirdiği fındık geçen yıldan biraz iyi olmakla birlikte çokta iyi değil. Bu yıl fındıkta çürük olayı çok fazla.” dedi.  
2018 yılı fındık ürünü pazara inmeye başladı. Ünyeli fındık tüccarları, hasat öncesi geçen senelere göre iyi görülen randımanda umduklarını bulamadıklarını söylediler.

Bölgemizde 29 Temmuz tarihinde başlayan fındık hasadı bir taraftan devam ederken, hasadı tamamlayan üreticiler ürünlerini pazara getirmeye başladılar. Yeni fındığın serbest piyasada şuanda 11 lira ile 12 lira arasında işlem gördüğünü ifade eden tüccarlar, randımanda ise umduklarını bulamadıklarını belirttiler.

-“Randımanlar çok iyi değil”- 

Öztaş Tarım Ürünleri işletmecisi Bülent Öztaş, 13 Ağustos itibariyle fındık sezonunu açtıklarını ifade ederek, “13 Ağustos tarihi itibariyle fındık pazara inmeye başladı, sezonu açtık. Birkaç üreticimiz fındık getirdi. Kurban Bayramı’na 1-2 gün kala yoğun olarak geleceğini düşünüyorum. Bu yıl fındık randımanı geçen yıl gibi. Başlangıçta güzel görünen randıman beklenilen gibi olmadı. Yani 52 randıman diye beklediğimiz fındıklar 48 geliyor, çürük çıkıyor. Örneğin, İnkur bölgesinde en iyi çiftçilik yapan çiftçilerimizden bir tanesinin fındığı o kadar seçmesine ve temizlemesine rağmen, 48 randıman geldi. 2 gün önce bir fındık aldım 44 randıman geldi. 1 gün önce fındık aldım 48,5 geldi. Yani bu yıl da randımanlar çok iyi değil. Fındıkta ki sorun yine aynı devam ediyor.” dedi.

-“Fiyatlar 11 ile 12 lira arasında”-

Şuan ki fiyatlar ve bundan sonra ki süreçle ilgili bilgi veren Bülent Öztaş, “Şuanda 11,75 liradan fındık alıyoruz. Bundan sonraki süreçte fındık fiyatı Kurban Bayramı hareketliliğinde biraz gevşeyebilir. Bu yıl fındıktan beklediğimiz fiyatlar 11 ile 12 lira arasında. Devletten beklentimiz ise müdahale alımı yapması. Geçen yıl fındık 10 liranın altına düşünce müdahale alımı yaptı. Bu yıl ise 11-11,5 liranın altına düşürse müdahale alımı yapacaktır. Üreticilerimizden fındığı iyi seçmelerini ve iyi kurutmalarını istiyoruz. Çünkü biz fındığa bakarak alıyoruz. Fındık güzelse 11,75-12 lira diyoruz. Ama fındığı bozuksa 11 lira diyoruz. Yani ürüne göre fiyat veriyoruz. Seçerse ve güzel kurutursa üretici de memnun olur, alan kişi de memnun olur.” diye konuştu.

-“Piyasaya fındık akışı yavaş”-

Ok ticaret işletmecisi Cihan Ok, piyasaya fındık gelişinin yavaş olduğunu belirterek, “2018 sezonunu 11-11,25 liradan açtık. Şuanda piyasaya fındık akışı yavaş. İnsanlarda fiyat beklentisi var. Randıman olarak geçen yıllardan iyi diyorlardı ama birkaç üreticimiz getirdiği fındık geçen yıldan biraz iyi olmakla birlikte çokta iyi değil. Bu yıl fındıkta çürük olayı çok fazla.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.