Fındık zararlılarına karşı eğitim...

EĞİTİM 03.05.2019 - 09:10, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1530+ kez okundu.
 

Fındık zararlılarına karşı eğitim...

Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü'nce fındıkta külleme ve kozalak akarı mücadelesi başta olmak üzere fındık hastalık zararlı ve yabancı otlarla mücadele konularında eğitim çalışması başlatıldı.
Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü'nce konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı; "Son yıllarda ilçemizde fındıkta külleme hastalığı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Külleme hastalığının nedeni bir mantardır. Bu mantar kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbaharda nem ve sıcaklıkla beraber fındık yaprağı, sap zuruf ve meyvelerde kendini göstermeye başlar. Külleme hastalığı fındıkta hem ürün miktarını düşürür hem de kaliteyi bozar. Hatta ürünün depo ömrünü de olumsuz etkileyebilmektedir. Hastalık fındık yapraklarının alt ve üst yüzlerinde görülmektedir. Fındık yapraklarına beyaz pudra, un, ve odun külü dökülmüş gibi şekilde kendini belli eder. Ocak mesafesi 4 m, dal sayısı 6 olmalı   Hastalıktan en az zarar görmek için; ocaklar arası mesafenin en az 4 m, ocaktaki dal sayısının 6 adet olması hastalığın seyrini azaltır. Yine ocaklardaki dip ve kök sürgünleri ile yabancı otlar ile mücadele edilerek hastalığın zararı en aza indirilebilmektedir. Hastalığın zararını en aza indirmek için bahçede iyi bir hava sirkülasyonun sağlanması gerekmektedir. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yağmurlu, çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. Yaklaşık beş yıldır etkili olan hastalığa karşı mücadele için belirtiler görülmeden meyve çotanak bağlama dönemi olan nisan ayının ikinci yarısında önerilen bitki koruma ürünleriyle kimyasal uygulamaya geçilmelidir. İlk ilaçlamayı fındık kozalak akarı zararlısı ile mücadeleninde gerçekleştirilebileciği Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli ilaçtan 100 litre suya 400 ml olarak başlanmalıdır. Diğer ilaçlamalarda Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC aktif maddeli ilaçtan 100 litre suya 25 ml olarak ve Boscalid 200 g/l+Kresoximmethyl 100 g/l SC aktif maddeli ilaçtan dekara 30 ml olarak kullanılmalıdır. Ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle 10-15 gün aralıklarla üç uygulama yapılarak hastalık kolayca kontrol edilebilmektedir. Üreticilerimizin bu hastalığa karşı duyarlı olmalarını hastalıkla ilgili daha detaylı bir bilgi ve nasıl mücadele edebilecekleri konusunda İlçe Müdürlüğümüze başvurabilirler."
Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü'nce fındıkta külleme ve kozalak akarı mücadelesi başta olmak üzere fındık hastalık zararlı ve yabancı otlarla mücadele konularında eğitim çalışması başlatıldı.

Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü'nce konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı; "Son yıllarda ilçemizde fındıkta külleme hastalığı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Külleme hastalığının nedeni bir mantardır. Bu mantar kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbaharda nem ve sıcaklıkla beraber fındık yaprağı, sap zuruf ve meyvelerde kendini göstermeye başlar.

Külleme hastalığı fındıkta hem ürün miktarını düşürür hem de kaliteyi bozar. Hatta ürünün depo ömrünü de olumsuz etkileyebilmektedir.
Hastalık fındık yapraklarının alt ve üst yüzlerinde görülmektedir. Fındık yapraklarına beyaz pudra, un, ve odun külü dökülmüş gibi şekilde kendini belli eder.

Ocak mesafesi 4 m, dal sayısı 6 olmalı

 

Hastalıktan en az zarar görmek için; ocaklar arası mesafenin en az 4 m, ocaktaki dal sayısının 6 adet olması hastalığın seyrini azaltır. Yine ocaklardaki dip ve kök sürgünleri ile yabancı otlar ile mücadele edilerek hastalığın zararı en aza indirilebilmektedir. Hastalığın zararını en aza indirmek için bahçede iyi bir hava sirkülasyonun sağlanması gerekmektedir.
Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yağmurlu, çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır.
Yaklaşık beş yıldır etkili olan hastalığa karşı mücadele için belirtiler görülmeden meyve çotanak bağlama dönemi olan nisan ayının ikinci yarısında önerilen bitki koruma ürünleriyle kimyasal uygulamaya geçilmelidir.
İlk ilaçlamayı fındık kozalak akarı zararlısı ile mücadeleninde gerçekleştirilebileciği Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli ilaçtan 100 litre suya 400 ml olarak başlanmalıdır. Diğer ilaçlamalarda Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC aktif maddeli ilaçtan 100 litre suya 25 ml olarak ve Boscalid 200 g/l+Kresoximmethyl 100 g/l SC aktif maddeli ilaçtan dekara 30 ml olarak kullanılmalıdır. Ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle 10-15 gün aralıklarla üç uygulama yapılarak hastalık kolayca kontrol edilebilmektedir.

Üreticilerimizin bu hastalığa karşı duyarlı olmalarını hastalıkla ilgili daha detaylı bir bilgi ve nasıl mücadele edebilecekleri konusunda İlçe Müdürlüğümüze başvurabilirler."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.