Hamsinin Sonu Mu Geliyor?

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.01.2021 - 21:46, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1648+ kez okundu.
 

Hamsinin Sonu Mu Geliyor?

Ormanların yok edilmesinin Karadeniz’deki hamsinin ve diğer tüm balıkların da sonunu getireceği ifade edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Cantürk Gümüş, ormanların yok edilmesinin Karadeniz’deki hamsinin ve diğer tüm balıkların da sonunu getireceğini söyledi. Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği tarafından çevrimiçi düzenlenen, “Fatsa Siyanürle Altın Madeni ve Çevreye Etkileri Ulusal Paneli”nde bir konuşma yapan Profesör Gümüş, “Balık yakalamak istiyorsanız ağaç dikin” şeklindeki Japon atasözünü hatırlattı.   EKONOMİ DİYEREK EKOSİSTEME DARBE VURMAK İNTİHAR OLUR Profesör Gümüş, denizdeki balıkların yaşamının ormanlara bağlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ormanlardaki ağaçların yaprakları çürüdüğünde oluşan fulvik asitler, mikro elementler de içeren doğal bir üründür. Ormanlardan süzülerek dereler ve ırmaklar vasıtasıyla denizlere gidiyor. Planktonlar da denizlerde bununla besleniyor. Yapraklı ağaçlar yok olduğunda fulvik asit akışı ve dolayısıyla planktonlar yok oluyor ve dolayısıyla da balıklar da yok oluyor. Planktonlar ayrıca doğadaki oksijenin yüzde 50’sinden fazlasını üretiyor. Çürümüş yapraklar olmazsa yaşam olmaz. Ekosistemde canlılar birbirine bağımlı olarak yaşıyor. Birisini yok ettiğinizde diğeri de ölüyor. Bugün acaba hangi canlı türü ortadan kalktı da korona virüs kontrolden çıktı. Doğaya yapılacak her türlü müdahale çok ince süzgeçlerden geçmek zorunda. Ekonomi diyerek ekosisteme darbe vurmak, intihar etmek gibi bir şey.”   JAPONYA’DA BALIKÇILAR AĞAÇ DİKİYOR Aynı panelde konuşan Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Mehmet Aydın da balıkları besleyen ormanlardaki organik yükün, dereler ve ırmaklarla denizlere indiğine dikkat çekti, “Bu organik yük denize inmezse, balıklar da beslenmek amacıyla bizim sularımıza gelmezler” diye konuştu. Profesör Mehmet Aydın şöyle konuştu: “Yani siz ormanları yok ederseniz, derelerin ve ırmakların önüne setler çekerseniz organik yükün denizlere inmesini engellemiş olur ve beslenme zincirini de kırmış olursunuz. Balıklar da besin bulamazlarsa bizim kara sularımıza gelmezler. Mantar gibi yapılan HES’ler ve barajlar da organik yükü barajların arkasında tutuyor ve çürütüyor. Denizlerin ve balıkların ihtiyacı var. Onlarsız yaşayamazlar. Ormanları yok ederseniz kesinlikle ve kesinlikle Karadeniz’deki balıkçılık biter” diye konuştu.   Kendisinin bir süre Japonya’da yaşadığını ve Japon balıkçıların Ağaç Dikme Bayramı düzenlediğini bizzat şahit olduğunu belirten Profesör Mehmet Aydın, “Ağaçlar, ormanlar hem karada hem de denizlerde yaşamın kendisidir. Bu kadar açık ve nettir” diye konuştu.
Ormanların yok edilmesinin Karadeniz’deki hamsinin ve diğer tüm balıkların da sonunu getireceği ifade edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Cantürk Gümüş, ormanların yok edilmesinin Karadeniz’deki hamsinin ve diğer tüm balıkların da sonunu getireceğini söyledi. Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği tarafından çevrimiçi düzenlenen, “Fatsa Siyanürle Altın Madeni ve Çevreye Etkileri Ulusal Paneli”nde bir konuşma yapan Profesör Gümüş, “Balık yakalamak istiyorsanız ağaç dikin” şeklindeki Japon atasözünü hatırlattı.

 

EKONOMİ DİYEREK EKOSİSTEME DARBE VURMAK İNTİHAR OLUR

Profesör Gümüş, denizdeki balıkların yaşamının ormanlara bağlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ormanlardaki ağaçların yaprakları çürüdüğünde oluşan fulvik asitler, mikro elementler de içeren doğal bir üründür. Ormanlardan süzülerek dereler ve ırmaklar vasıtasıyla denizlere gidiyor. Planktonlar da denizlerde bununla besleniyor. Yapraklı ağaçlar yok olduğunda fulvik asit akışı ve dolayısıyla planktonlar yok oluyor ve dolayısıyla da balıklar da yok oluyor. Planktonlar ayrıca doğadaki oksijenin yüzde 50’sinden fazlasını üretiyor. Çürümüş yapraklar olmazsa yaşam olmaz. Ekosistemde canlılar birbirine bağımlı olarak yaşıyor. Birisini yok ettiğinizde diğeri de ölüyor. Bugün acaba hangi canlı türü ortadan kalktı da korona virüs kontrolden çıktı. Doğaya yapılacak her türlü müdahale çok ince süzgeçlerden geçmek zorunda. Ekonomi diyerek ekosisteme darbe vurmak, intihar etmek gibi bir şey.”

 

JAPONYA’DA BALIKÇILAR AĞAÇ DİKİYOR

Aynı panelde konuşan Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Mehmet Aydın da balıkları besleyen ormanlardaki organik yükün, dereler ve ırmaklarla denizlere indiğine dikkat çekti, “Bu organik yük denize inmezse, balıklar da beslenmek amacıyla bizim sularımıza gelmezler” diye konuştu.

Profesör Mehmet Aydın şöyle konuştu: “Yani siz ormanları yok ederseniz, derelerin ve ırmakların önüne setler çekerseniz organik yükün denizlere inmesini engellemiş olur ve beslenme zincirini de kırmış olursunuz. Balıklar da besin bulamazlarsa bizim kara sularımıza gelmezler. Mantar gibi yapılan HES’ler ve barajlar da organik yükü barajların arkasında tutuyor ve çürütüyor. Denizlerin ve balıkların ihtiyacı var. Onlarsız yaşayamazlar. Ormanları yok ederseniz kesinlikle ve kesinlikle Karadeniz’deki balıkçılık biter” diye konuştu.

 

Kendisinin bir süre Japonya’da yaşadığını ve Japon balıkçıların Ağaç Dikme Bayramı düzenlediğini bizzat şahit olduğunu belirten Profesör Mehmet Aydın, “Ağaçlar, ormanlar hem karada hem de denizlerde yaşamın kendisidir. Bu kadar açık ve nettir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.