Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor

TURİZM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.04.2019 - 18:35, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2637+ kez okundu.
 

Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor

Ordu’da yapılan arkeolojik kazılarda, Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele Heykeli"nin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek.
Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2010 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda 2016 yılında 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu. Geçen yıl sürdürülen kazılarda ise çocuk Dionysos, onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar gün ışığına çıkarılmıştı.  Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nde 2010’dan beri yürütülen kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Haziran ayı itibariyle başlaması planlanan çalışmaların başkanlığını bu yıl da Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt yürütecek.  1'inci derece sit alanı olan ve şuana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser, milattan önceki yıllara pişmiş topraktan yapılan kiremitler ve farklı eserlerin gün yüzüne çıkartıldığı Kurul Kalesi, tahtında oturan ‘Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin de bulunmasıyla adını tamamen duyurmuştu. Geçtiğimiz yıl ise Bereket Tanrısı Dionysos, Pan Heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan Riton ve farklı buluntulara rastlanan kale, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.  Kibele heykelinin, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da tespit edildi. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu. Kış döneminde ara verilen kaledeki kazılar gelecek ay yeniden başlıyor. Kazılarda yeni tarihi eserler aranacak. 1 milyon kişi ziyaret etti Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Kurul Kalesi'nde kazı çalışmalarının tekrar başlayacağını, Kibele heykeli gibi yeni eserlerin bulunmasını hedeflediklerini, kalenin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi. Kibele heykeli bulunduktan sonra kaleyi yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Toparlak, "Kibele heykeli başta olmak burada bulunan eserler müzede sergilenecek. Kurul'da yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Kibele heykeli bulunduktan sonra buraya büyük ilgi var. Sadece Ordu'dan, Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden burayı merak edip gelenler var. Yerli ve yabancı turistler gibi bilim adamlarının da burası ilgisini çekti. Gelenler kazı alanı dışında geziyor. Çok önemli eserlere rastlayacağımızı düşünüyorum. Ordu, bu kazılardan sonra tarihini yeniden yazmaya başlamıştır. Önümüzdeki yıl sezonla beraber çok önemli eserler çıkacak" dedi.
Ordu’da yapılan arkeolojik kazılarda, Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele Heykeli"nin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek.

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2010 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda 2016 yılında 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu. Geçen yıl sürdürülen kazılarda ise çocuk Dionysos, onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar gün ışığına çıkarılmıştı.  Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nde 2010’dan beri yürütülen kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Haziran ayı itibariyle başlaması planlanan çalışmaların başkanlığını bu yıl da Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt yürütecek. 


1'inci derece sit alanı olan ve şuana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser, milattan önceki yıllara pişmiş topraktan yapılan kiremitler ve farklı eserlerin gün yüzüne çıkartıldığı Kurul Kalesi, tahtında oturan ‘Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin de bulunmasıyla adını tamamen duyurmuştu. Geçtiğimiz yıl ise Bereket Tanrısı Dionysos, Pan Heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan Riton ve farklı buluntulara rastlanan kale, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. 

Kibele heykelinin, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da tespit edildi. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu. Kış döneminde ara verilen kaledeki kazılar gelecek ay yeniden başlıyor. Kazılarda yeni tarihi eserler aranacak.

1 milyon kişi ziyaret etti

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Kurul Kalesi'nde kazı çalışmalarının tekrar başlayacağını, Kibele heykeli gibi yeni eserlerin bulunmasını hedeflediklerini, kalenin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi. Kibele heykeli bulunduktan sonra kaleyi yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Toparlak, "Kibele heykeli başta olmak burada bulunan eserler müzede sergilenecek. Kurul'da yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Kibele heykeli bulunduktan sonra buraya büyük ilgi var. Sadece Ordu'dan, Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden burayı merak edip gelenler var. Yerli ve yabancı turistler gibi bilim adamlarının da burası ilgisini çekti. Gelenler kazı alanı dışında geziyor. Çok önemli eserlere rastlayacağımızı düşünüyorum. Ordu, bu kazılardan sonra tarihini yeniden yazmaya başlamıştır. Önümüzdeki yıl sezonla beraber çok önemli eserler çıkacak" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.