Tarihi Cami Gün Yüzüne Çıkarılacak

TURİZM 04.01.2021 - 21:39, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 3651+ kez okundu.
 

Tarihi Cami Gün Yüzüne Çıkarılacak

Ordu’nun Gürgentepe ilçesindeki tarihi Eskiköy Ahşap Camii, Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle restore edilerek ibadete hazır hale getirilecek.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları kapsamında tavandan zemine duvardaki süslemelere kadar büyük bir titizlikle ele alınacak cami, gün yüzüne çıkarılacak.     ASLINA UYGUN YENİLECEK     Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz, yapının aslına uygun olarak yenileneceğini söyledi.     Daire Başkanı Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin tarihi geçmişine önem veriyor ve tarihi yapılarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. Gürgentepe ilçemizde de aradan geçen yıllar içerisinde korunamamış ve yok olmaya yüz tutmuş Eskiköy Ahşap Camii’ni restore ederek koruma altına alacağız. Çalışmalar kapsamında deforme olmayan ahşap elemanları numaralandırdıktan sonra itina ile sökülecek. Uygulamanın tüm aşamaları fotoğraflanarak Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna gönderilecek. Harim kat giriş kapısı önüne restorasyon projesinde belirtilen yığma tekniğinde taş merdiven uygulanacak. Yapının yakın çevresinde ve moloz taş temel duvarı üzerinde tespit edilen bitkiler orijinal yapı malzemesine zarar vermeden temizlenecek. Yapı çevresi özgün kotuna indirilecek, gerekli hafriyat çalışmaları yapıldıktan sonra tüm yapı çevresinde zemin sıkıştırılması yapılacak. Yapının tüm ahşap duvarlarında zımpara ve fırça kullanılarak yüzey temizliği yapılacak. Tüm yeni ahşap imalatlar yapının özgün ahşabından seçilecek ve cami aslına uygun olarak yenilenecek.”    
Ordu’nun Gürgentepe ilçesindeki tarihi Eskiköy Ahşap Camii, Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle restore edilerek ibadete hazır hale getirilecek.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları kapsamında tavandan zemine duvardaki süslemelere kadar büyük bir titizlikle ele alınacak cami, gün yüzüne çıkarılacak.

 

 

ASLINA UYGUN YENİLECEK

 

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz, yapının aslına uygun olarak yenileneceğini söyledi.

 

 

Daire Başkanı Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin tarihi geçmişine önem veriyor ve tarihi yapılarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. Gürgentepe ilçemizde de aradan geçen yıllar içerisinde korunamamış ve yok olmaya yüz tutmuş Eskiköy Ahşap Camii’ni restore ederek koruma altına alacağız. Çalışmalar kapsamında deforme olmayan ahşap elemanları numaralandırdıktan sonra itina ile sökülecek. Uygulamanın tüm aşamaları fotoğraflanarak Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna gönderilecek. Harim kat giriş kapısı önüne restorasyon projesinde belirtilen yığma tekniğinde taş merdiven uygulanacak. Yapının yakın çevresinde ve moloz taş temel duvarı üzerinde tespit edilen bitkiler orijinal yapı malzemesine zarar vermeden temizlenecek. Yapı çevresi özgün kotuna indirilecek, gerekli hafriyat çalışmaları yapıldıktan sonra tüm yapı çevresinde zemin sıkıştırılması yapılacak. Yapının tüm ahşap duvarlarında zımpara ve fırça kullanılarak yüzey temizliği yapılacak. Tüm yeni ahşap imalatlar yapının özgün ahşabından seçilecek ve cami aslına uygun olarak yenilenecek.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.