Ünye Belediyesi’nde ‘imar’ tartışması Keyfi uygulama!

BÖLGE GÜNDEMİ 10.11.2019 - 14:22, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1338+ kez okundu.
 

Ünye Belediyesi’nde ‘imar’ tartışması Keyfi uygulama!

İYİ Parti Ünye Belediye Meclis Üyesi Murat Çıraklı, belediyenin 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişikliklere tepki göstererek, “Bir tarafa 10, diğer tarafa 8,öbür tarafa 5 kat veriliyor. Böyle bir uygulama olmaz” dedi.
Ünye Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Meclis Başkanvekili Orhan Güler başkanlığında yapıldı. Toplantıda imar konusundaki maddeler tansiyonun yükselmesine neden oldu. Ekim ayında İmar Komisyonu’na havale edilen 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişiklikleri İYİ Parti Ünye Belediye Meclis Üyesi Murat Çıraklı tepki gösterdi. Binalara verilen kat sayısındaki yanlışlıklara vurgu yapan Çıraklı, “Yerleşim yeri çok olan yerlerde, yapılaşma mevcut olan yerlerde kat artışı yapılması, alçak katlı binaların yanında sırıtması demektir. Yeni imara açılacak olan bölgelerde kat artışı yapıldığı zaman bu binalar sırıtmaz. Burada ters bir uygulamadan gidiyoruz. 3 bin 780 hektarlık alanda bölgesel lokal bazda bunlar nasıl ortaya çıktı? Geçmiş dönemde biz bunlara onay verdik. Vatandaşların talepleri doğrultusunda uzatıldı, burada kararlar alındıktan sonra bu ne iştir ki; bura 10 kat, şurayı burayı düzelttik veya değiştirdik. Nereden talimat geliyor? Kentsel dönüşümde sağlıklı bir çevre oluşturmayı planlıyoruz ama tırpan vuruyoruz. Biz kentsel dönüşümün uygulanması için işin içine girecek olan müteahhit de kazanacak, vatandaş da kanacak.  Bunu tırpanlayarak kazandıramazsınız, bu atıl vaziyette kalacak. Bizim geçen sene Tabakhane Deresi bölgesindeki uygulamada kriterimiz şuydu; Niksar Caddesi artık yükü taşıyamıyor. Bu nedenle alternatif bir yol ortaya çıkardık. Ünye’nin imardaki önünü açalım diye bir düşüncemiz vardı. Hepimizin imzasıyla kabul edildi. Şimdi burası 8 kat olmadı 6 kat, öbür tarafa bakıyorsun 8 kat, ora 10, bura 5… Böyle bir uygulama olmaz. Bunu bir ciddiyete alalım” diye konuştu. BUNDAN BAŞKA ÇIKIŞ YOLU YOK Meclis Başkanı Orhan Güler ise Çıraklı’ya cevap vererek; “10 kat olayından, parsel dönüşüm taleplerinden korkmayalım. İnşallah bir müteahhidimiz çıkıp bir bölgeden başlar da bunun güzelliğini hep beraber görürüz. Biz 10 katın üzerine meclis olarak şiddetle karşı çıktık. Onun için 10 kattan fazla korkmayalım ama kentsel dönüşüm alanlarında bundan başka çıkış yolu yok.  Buradaki gerekçe orada eski yapılar var” diye konuştu. Tartışmanın ardından yapılan oylamada gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.
İYİ Parti Ünye Belediye Meclis Üyesi Murat Çıraklı, belediyenin 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişikliklere tepki göstererek, “Bir tarafa 10, diğer tarafa 8,öbür tarafa 5 kat veriliyor. Böyle bir uygulama olmaz” dedi.

Ünye Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Meclis Başkanvekili Orhan Güler başkanlığında yapıldı. Toplantıda imar konusundaki maddeler tansiyonun yükselmesine neden oldu. Ekim ayında İmar Komisyonu’na havale edilen 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişiklikleri İYİ Parti Ünye Belediye Meclis Üyesi Murat Çıraklı tepki gösterdi. Binalara verilen kat sayısındaki yanlışlıklara vurgu yapan Çıraklı, “Yerleşim yeri çok olan yerlerde, yapılaşma mevcut olan yerlerde kat artışı yapılması, alçak katlı binaların yanında sırıtması demektir. Yeni imara açılacak olan bölgelerde kat artışı yapıldığı zaman bu binalar sırıtmaz. Burada ters bir uygulamadan gidiyoruz. 3 bin 780 hektarlık alanda bölgesel lokal bazda bunlar nasıl ortaya çıktı? Geçmiş dönemde biz bunlara onay verdik. Vatandaşların talepleri doğrultusunda uzatıldı, burada kararlar alındıktan sonra bu ne iştir ki; bura 10 kat, şurayı burayı düzelttik veya değiştirdik. Nereden talimat geliyor? Kentsel dönüşümde sağlıklı bir çevre oluşturmayı planlıyoruz ama tırpan vuruyoruz. Biz kentsel dönüşümün uygulanması için işin içine girecek olan müteahhit de kazanacak, vatandaş da kanacak.  Bunu tırpanlayarak kazandıramazsınız, bu atıl vaziyette kalacak. Bizim geçen sene Tabakhane Deresi bölgesindeki uygulamada kriterimiz şuydu; Niksar Caddesi artık yükü taşıyamıyor. Bu nedenle alternatif bir yol ortaya çıkardık. Ünye’nin imardaki önünü açalım diye bir düşüncemiz vardı. Hepimizin imzasıyla kabul edildi. Şimdi burası 8 kat olmadı 6 kat, öbür tarafa bakıyorsun 8 kat, ora 10, bura 5… Böyle bir uygulama olmaz. Bunu bir ciddiyete alalım” diye konuştu.

BUNDAN BAŞKA ÇIKIŞ YOLU YOK

Meclis Başkanı Orhan Güler ise Çıraklı’ya cevap vererek; “10 kat olayından, parsel dönüşüm taleplerinden korkmayalım. İnşallah bir müteahhidimiz çıkıp bir bölgeden başlar da bunun güzelliğini hep beraber görürüz. Biz 10 katın üzerine meclis olarak şiddetle karşı çıktık. Onun için 10 kattan fazla korkmayalım ama kentsel dönüşüm alanlarında bundan başka çıkış yolu yok.  Buradaki gerekçe orada eski yapılar var” diye konuştu.

Tartışmanın ardından yapılan oylamada gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.