Vektörle Mücadelede Vatandaşlara Da Büyük Pay Düşüyor

BÖLGE GÜNDEMİ 11.08.2021 - 13:31, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1897+ kez okundu.
 

Vektörle Mücadelede Vatandaşlara Da Büyük Pay Düşüyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, çevre ve insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadelesini sürdürürken vatandaşları da dikkatli olması gereken konularda uyardı.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca vektörlerle mücadele çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ekipler çalışmalarını sürdürürken hem vatandaşların bilinçlendirilmesi hem de onların çalışmalara katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla vatandaşlarında uygulayabileceği basit ve etkili yöntemler paylaşıldı.           ÇEVRENİZDE VEKTÖR ÜREMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?       Sadece biyosidal ürünlerle vektörle mücadelenin kalıcı çözüm olmadığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, çevre de bulunan vektör üreme alanlarının önlenmesi için vatandaşlara da büyük pay düştüğünü bildirdi.           Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca vatandaşların sivrisinek üreme alanlarını engellemesi için çevrelerindeki sabit su kaynaklarının kapatması, üstü açık fosseptikleri tamamen izole etmesi, biriktirilen su kaplarının ağzını sinek girmeyecek şekilde kapatması, kullanılmayan suların dökülmesi ve kullanılan suları en fazla 5 gün içinde değiştirilmesi gerektiğini vurgulandı. Yapılan açıklamada ayrıca kara sinekler için de hayvan gübreliklerini kireçleyerek çuvallanması veya kireçleyerek üstünü hava almayacak şekilde kapatılması hususuna dikkat çekilirken çevreye çöp, yemek atıkları gibi organik atıklarında kontrolsüz bir şekilde bırakılmaması uyarısında bulunuldu.            VEKTÖRLERLE 7-24 MÜCADELE SÜRDÜRÜLÜYOR       Çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı vektörle mücadele ekipleri, vektörlerin üreme kaynaklarını tespit ederek 15 gün aralıklarla ortalama 150 ha alanda larva mücadelesi yaparken, ergin mücadelesine yönelik olarak da her gün ortalama 2 bin ha alanda ULV denilen soğuk sisleme yöntemi ile vektörlere savaş açıyor. Kış aylarında vektörlerin kışı geçirdikleri rögar, mazgal ve fosseptikler gibi alanlarda kanal sisleme yöntemi ile uygulama yapılarak mücadele yapılıyor.           VEKTÖR NEDİR?       Her haşere vektör değildir. Mikroorganizmaları bünyesinde barındıran, taşıyan, bunları insan vücuduna sokan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, hastalık yayan tüm canlılara vektör denir. Vektöre örnek olarak sivrisinek, karasinek, fare, hamam böceği gibi canlılar verilebilir. Afit, krinomid, kanatlı karınca ve arı vektör değildir. Vektörler sıtma, hepatit b, kolera, veba, çocuk felci, tifo, menenjit gibi hastalıkları taşır ve bulaşmasına sebep olurlar.          
Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, çevre ve insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadelesini sürdürürken vatandaşları da dikkatli olması gereken konularda uyardı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca vektörlerle mücadele çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ekipler çalışmalarını sürdürürken hem vatandaşların bilinçlendirilmesi hem de onların çalışmalara katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla vatandaşlarında uygulayabileceği basit ve etkili yöntemler paylaşıldı.

 

 

 

 

 

ÇEVRENİZDE VEKTÖR ÜREMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?

 

 

 

Sadece biyosidal ürünlerle vektörle mücadelenin kalıcı çözüm olmadığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, çevre de bulunan vektör üreme alanlarının önlenmesi için vatandaşlara da büyük pay düştüğünü bildirdi.

 

 

 

 

 

Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca vatandaşların sivrisinek üreme alanlarını engellemesi için çevrelerindeki sabit su kaynaklarının kapatması, üstü açık fosseptikleri tamamen izole etmesi, biriktirilen su kaplarının ağzını sinek girmeyecek şekilde kapatması, kullanılmayan suların dökülmesi ve kullanılan suları en fazla 5 gün içinde değiştirilmesi gerektiğini vurgulandı. Yapılan açıklamada ayrıca kara sinekler için de hayvan gübreliklerini kireçleyerek çuvallanması veya kireçleyerek üstünü hava almayacak şekilde kapatılması hususuna dikkat çekilirken çevreye çöp, yemek atıkları gibi organik atıklarında kontrolsüz bir şekilde bırakılmaması uyarısında bulunuldu. 

 

 

 

 

 

VEKTÖRLERLE 7-24 MÜCADELE SÜRDÜRÜLÜYOR

 

 

 

Çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı vektörle mücadele ekipleri, vektörlerin üreme kaynaklarını tespit ederek 15 gün aralıklarla ortalama 150 ha alanda larva mücadelesi yaparken, ergin mücadelesine yönelik olarak da her gün ortalama 2 bin ha alanda ULV denilen soğuk sisleme yöntemi ile vektörlere savaş açıyor. Kış aylarında vektörlerin kışı geçirdikleri rögar, mazgal ve fosseptikler gibi alanlarda kanal sisleme yöntemi ile uygulama yapılarak mücadele yapılıyor.

 

 

 

 

 

VEKTÖR NEDİR?

 

 

 

Her haşere vektör değildir. Mikroorganizmaları bünyesinde barındıran, taşıyan, bunları insan vücuduna sokan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, hastalık yayan tüm canlılara vektör denir. Vektöre örnek olarak sivrisinek, karasinek, fare, hamam böceği gibi canlılar verilebilir. Afit, krinomid, kanatlı karınca ve arı vektör değildir. Vektörler sıtma, hepatit b, kolera, veba, çocuk felci, tifo, menenjit gibi hastalıkları taşır ve bulaşmasına sebep olurlar.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.