Zatürre Aşınızı Mutlaka Yaptırın

SAĞLIK 04.09.2020 - 10:41, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2757+ kez okundu.
 

Zatürre Aşınızı Mutlaka Yaptırın

Kronik hastalığı olanlarla, 65 yaş ve üzeri bireylerde zatürre (Pnömokok) aşılamasının önemine dikkat çekti.
Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada zatürre hastalığı ve aşısı ile ilgili uyarıcı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şöyle denildi; Zatürre, bakteri,virüs ve mantarlar gibi faktörlerin neden olduğu akciğerlerde oluşan bir enfeksiyondur. Zatürre çocukları ve yetişkinleri etkileyen ve ölümlere sebep olan ciddi bir alt solunum yolları enfeksiyonudur.  Zatürre hastalığına yakın temas, öksürme veya hapşırma yolu ile insandan insana kolayca yayılır. En sık zatürreye neden olan bakteriler pnömokoklardır. Aşı olunarak zatürreden korunulabilir. Pnömokok aşısı kimlere yapılmalıdır? Kronik Akciğer Hastalıkları (KOAH, Astım, Bronşiektazi), kronik kalp hastalıkları, diyabetesmellitus, 65 yaş üstü sağlıklı bireyler, kronik karaciğer hastalıkları, kronik kan hastalıkları (Orak hücre hastalığı, hemoglobinopatiler vb.) bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler (Dalak yokluğu, immün yetmezlik, HIV infeksiyonu, organ nakli olanlar, ilaç kullanımına bağlı vb.) kronik böbrek hastalıkları, lösemi, lenfoma,yaygınmalignitesi olanlara aşı önerilir.  Pnömokok aşısı temin ve uygulama Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında tanımlanan risk gruplarına, reçete edilmesi halinde bedeli karşılanmakta, eczaneden ücretsiz alınabilmektedir.Aile hekimleri tarafından Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanabilmektedir.
Kronik hastalığı olanlarla, 65 yaş ve üzeri bireylerde zatürre (Pnömokok) aşılamasının önemine dikkat çekti.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada zatürre hastalığı ve aşısı ile ilgili uyarıcı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şöyle denildi; Zatürre, bakteri,virüs ve mantarlar gibi faktörlerin neden olduğu akciğerlerde oluşan bir enfeksiyondur. Zatürre çocukları ve yetişkinleri etkileyen ve ölümlere sebep olan ciddi bir alt solunum yolları enfeksiyonudur.  Zatürre hastalığına yakın temas, öksürme veya hapşırma yolu ile insandan insana kolayca yayılır. En sık zatürreye neden olan bakteriler pnömokoklardır. Aşı olunarak zatürreden korunulabilir.

Pnömokok aşısı kimlere yapılmalıdır?

Kronik Akciğer Hastalıkları (KOAH, Astım, Bronşiektazi), kronik kalp hastalıkları, diyabetesmellitus, 65 yaş üstü sağlıklı bireyler, kronik karaciğer hastalıkları, kronik kan hastalıkları (Orak hücre hastalığı, hemoglobinopatiler vb.) bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler (Dalak yokluğu, immün yetmezlik, HIV infeksiyonu, organ nakli olanlar, ilaç kullanımına bağlı vb.) kronik böbrek hastalıkları, lösemi, lenfoma,yaygınmalignitesi olanlara aşı önerilir.

 Pnömokok aşısı temin ve uygulama

Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında tanımlanan risk gruplarına, reçete edilmesi halinde bedeli karşılanmakta, eczaneden ücretsiz alınabilmektedir.Aile hekimleri tarafından Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanabilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.