Başkan Güler Yatırımları Değerlendirdi
Başkan Güler Yatırımları Değerlendirdi
“Statik Bir Yapıdan Dinamik Bir Yapıya Geçtik”
“Klasik Belediyeciliğin Dışına Çıktık. Yerel Kaynakları Devreye Soktuk. Tarım Ve Turizmde Atılımlar Yaptık”
“Görevimi Karşılık Beklemeden Yapıyorum. Asfaltını Yapmak, Çöpünü Toplamak Zaten Görevim. Mühim Olan Daha Fazlasını Yapmak. Bu Büyük Bir Başarı Değil, Daha Fazlasını Yapmak Bir Başarı”
”Dünya Değişti Artık. Birinci Yüzyılı Bitirip, İkinci Yüzyıla Başlayacağız. Türkiye’nin Tarımda, Enerjide, Gıdada Yeni Ufuklara Taşınması Lazım. Ben Bunların Hepsini Bildiğim Halde Yapmazsam Kendimi Sorumlu Hissederim.”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de Gündem Özel programının canlı yayın konuğu oldu. Geride kalan 3 yılı masaya yatıran Başkan Güler, kaynakları ele alan sıra dışı bir belediyecilik örneği ortaya koyduklarını söyledi.
Belediyelerin çalışma modellerinin hizmet ağırlıklı olduğunu kaydeden Başkan Güler, “Biz üretim ağırlıklı bir çalışma modeline yöneldik. Statik bir yapıdan dinamik bir yapıya geçerek kaynakları devreye soktuk” dedi.
“HİZMET SEKTÖRÜNDEN ÜRETİM AĞIRLIKLI BİR YAPIYA GEÇİYORUZ”
Geride kalan 3 yıla ışık tutan Başkan Güler, 5 yılda yapılacak işlerin 3 yılda tamamlandığını, üretim ağırlıklı çalışma şekli ile klasik belediyeciliğin dışına çıkıldığını belirtti.
Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz 3 yıl yoğun bir çalışma içerisindeydik. Çok güzel işler yapıldı. Biz klasik belediyeciliğin dışına çıkarak verimli ve diğer konulara ağırlık veren kaynakları ele alan, sıra dışı bir belediyeciliği ortaya koyduk. Tarımda turizmde yazılımda enerjide önemli çalışmalar başlattık. Yol ve su sorunlarını büyük ölçüde çözdük. 5 yılda yapılacak olan işleri 3 yılda tamamladık. Burada en büyük avantajımız; kendi iş makinalarını almış olmamız, kendi taş ocağımız ve kendi plentimiz aracılığıyla hizmetleri yapıyor olmamızdı”
“TARIM VE TURİZMDE ATILIMLAR YAPTIK”
Belediyelerin genellikle hizmet sektörü ağırlıklı olduğunu, ancak Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin hizmetlerin yanısıra üretim ağırlıklı bir çalışma modeline yöneldiklerini kaydeden Başkan Güler, şöyle konuştu:
“Biz bu süreçte statik bir yapıdan dinamik bir yapıya geçerek kaynakları devreye soktuk. Denizi, kışı devreye soktuk. Daha çok üretime ağırlık verdik. Yazılım şirketi vasıtasıyla çok güzel işler ortaya çıkarıldı. Üretken kadınlarımız çikolata başta olmak üzere yeni yeni ürünlere yönelerek üretim ağırlıklı çalıştılar. Özellikle tarım ve turizmde çok önemli atılımlar yapıldı. Ordu’nun güzelliklerini de tüm dünyaya tanıtma imkânımız oldu. Bu da Ordu’yu sınırlarının dışına çıkardı. Son olarak da toplumumuzda değişim ve dönüşüm gerçekleştirdik. Şu anda Türkiye’de tarımla ilgili yaklaşık 9 bin 154 tane projeyle birinci olduk. Bu Ordu için çok önemli bir başarı. Bu Ordu’nun büyük bir dönüşümü başardığını gösteriyor. Ordu’nun bilim sanat merkezi Türkiye’yi dünya şampiyonasında temsil edecek. Robotik proje konusunda Kanada’da Türkiye’yi temsil edecekler. Aynı okul TÜBİTAK tarafından kimya alanında Türkiye birincisi oldu. Biz halkın içindeki devi uyandırdık ve üretimde değişim ve dönüşüm yaşıyoruz”
“BOŞA AKAN SU, ESEN RÜZGAR BİZİM İÇİN BİRER KAYNAK”
Birçok çalışmanın alt yapısının hazır olduğunu ifade eden Başkan Güler, müteşebbislere alım garantisi sözü de verdi.
Başkan Güler, yatırımcıları birlikte çalışmaya davet ederken, bazı çalışmaları kendilerin edevredeceklerini de belirtti. Güler, şöyle devam etti:
“Başarılı şirketler proje geliştirirler. Sonra onları üretime sokarlar ya da geliştirerek devrederler. Yeni iş sahaları ortaya çıkar. Ordu’da 10 civarında temel konu var. Biz yeni konuları ortaya koyuyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda çalışmamızı bitirdik. Fizibilitesi hazırlandı, bütün izinleri aldık. Herhangi bir müteşebbis ürünleri alıp elektriği bize satabilir. Alım garantili olarak ürünleri almaya talibiz. Ordu böylece kendi ürettiği elektriği kullanacak. Enerji sıkıntısı çekilen bu günlerde kendi kendine enerjisini yetiren bir il ortaya çıkarmış oluyoruz. Bizim de en önemli iddiamız zaten gıdasıyla, tarımıyla, enerjisiyle kendi kendine yeten bir şehir yapmaktı. Çok şükür Allah bunu bize nasip etti”
“İÇME SUYUMUZU ŞİŞELEYECEĞİZ. FINDIK KABUĞUNDAN AKTİF KARBON ÜRETTİK”
Ordu ili olarak şişelenecek kendi içme suyunu ortaya çıkardıklarını belirten Başkan Güler, fındık kabuğundan da aktif karbon üretmeyi başardıklarını da dile getirdi.
Güler, iş dünyasını yatırıma davet ederek şu bilgileri verdi:
“Mesudiye’de gayet güzel bir suyumuz var. Her şeyini aldık fizibilitesi hazır. Suyun bu kadar bol olduğu memlekete dışarıdan su getiriyoruz. Alın şişeleyin böylece hem Ordu’nun ihtiyacını karşılarız hem de dışarı satarak kaynak da elde edilmiş olur. Boşa akan su, esen rüzgar bunlar bizim için birer kaynak. Onun dışında aktif karbon çalışması yaptık. Bununla gıda sektöründe, tıpta kullanılan bir ürünü geliştirdik. Şimdi bunun fabrikasını kuruyoruz. Bunu yaptığımızda kilosu 2,5 ile 5 dolar arasında satılacak. Yaktığımız fındık kabuğundan biz bunu elde ettik. Su sayacı yaptık. Hem Ordu’da kullanılıyor hem de başka illerden talepler var. Bence bu Türkiye’nin en iyi sayacı. Telefonla suyunuzu yükleyebiliyorsunuz. Burada Ordulu gençlerin beyni, akıl teri var”
“AROMATİK BİTKİLER BİZE YEPYENİ BİR SAHA OLUŞTURACAK”
Karadeniz’de kurulan ilk bioinavasyon merkezi ile ilgili çalışmaları anlatan Başkan Güler, “Bioinavasyon merkezimizde birtakım bitkileri doku kültürümüzle çoğaltıyoruz. Fındıkta bir dönümden 2 bin, 2 bin 500 TL para kazanılıyor ama bunu tıbbı aromatik bitkilere çevirirseniz 25, 30 bin TL kazanılıyor. Sitevya, aronya gibi bitkileri artık halkımız duyacak. Bunlar da bize yepyeni bir saha oluşturacak. Mesela salep Mesudiye tarafına çok uydu. Buna ağırlık verdik. Kenevir ile ilgili çalışmalarımız var. Dünyanın en iyi selülozu kenevirden. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. 10 bin yıllık ata buğdayını tekrar canlandırdık. Soya da aynı şekilde. Mavi yemişte de gayet iyi bir başarı elde ettik. Bu bitkilerin damıtmasını yapıyoruz. Kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanacağımız ürünler var. Bu bitkilerin atıklarından da losyon, sabun gibi ürünler üretiyoruz. Biodizel tesisi kuruyoruz. Atık yağları da burada değerlendireceğiz. Atık yağını getir biodizelini götür diyeceğiz. Vatandaşlar kendi arabasında, traktöründe kullanabilecek. Bunların hepsi yeni çalışmalar, hepsinin fizibilitesi yapıldı” şeklinde konuştu.
“GÖREVİMİZDEN DAHA FAZLASINI YAPIYORUZ, KENDİMİZ İLE YARIŞIYORUZ”
Başkan Güler, klasik belediyeciliğin dışında tarımdan turizme, enerjiden gıdaya pek çok çalışmaların yapıldığını söyleyerek Türkiye’nin yeni ufuklara taşınması gerektiğini söyledi.
Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:
“Şehrimizi seviyoruz. Görevimi karşılık beklemeden yapıyorum. Asfaltını yapmak, çöpünü toplamak zaten görevim. Mühim olan daha fazlasını yapmak. Bu büyük bir başarı değil, daha fazlasını yapmak bir başarı. Biz takipçi olamayız, bizi takip etmeliler. Pandemi bize çok şey öğretti. Dünya değişti artık. Birinci yüzyılı bitirip, ikinci yüzyıla başlayacağız. Türkiye’nin tarımda, enerjide, gıdada yeni ufuklara taşınması lazım. Ben bunların hepsini bildiğim halde yapmazsam kendimi sorumlu hissederim.”
“YAZILIMLARIMIZ 900 BELEDİYEDE KULLANABİLECEK DURUMDA”
ORYAZ şirketinin birçok çalışma ile yeni yazılımlar gerçekleştirdiği ifade eden Başkan Güler, “ORYAZ şirketimiz, güzel yazılımlar yapıyor. Su sayacını yaptık, akıllı bisiklet yaptık. AYKOME ile ilgili yazılımlar yaptık. Bu yazılımlarımız 900 belediyede kullanılabilecek durumda. Seli erken uyaran sistem üzerinde çalışmalarımız var. Bunları hep bizim arkadaşlarımız yapıyor. Mesela yine vektörle mücadelede yeni bir program hazırladık. Sosyal Market’te bir yazılım gerçekleştirdik. Yardıma ihtiyacı olanlar bu sistem ile istediğini alabiliyor. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde bu çalışmaların üzerinde çalışıyor” diye konuştu.
“ORDU KABUĞUNU KIRARAK DÜNYAYA AÇILIYOR”
Başkan Güler, geçmiş yıllarda üretimi yapılmayan çok sayıda ürünün şimdi Ordu’da üretilmeye başlandığına dikkat çekerek, üreten Ordu’nun kendi kabuğunu kırdığını söyledi.
Başkan Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Büyükşehir Belediyesi olarak birçok alanda önemli çalışmalara imza attık. Bunlardan bir tanesi de kendi kurduğumuz şirketlerden biri olan ORYAZ A.Ş. tarafından yapılan çalışmalardır. Bu şirketimiz tarafından yürütülen çalışmalar ile kano, yelken üretimi yaptık. Şu ana kadar 60 adet ürettiğimiz yelkenlerin satışı yapıldı. Ayrıca bu üretim sayesinde denizlerimize de bir hareket geldi. Bu ürünleri dışarıdan almaya kalksanız en az 100-200 Euro’dan başlıyor. Biz bunu kendi ilimizde kendi çocuklarımız ile ürettik. Bu ürettiğimiz ürünleri başka illere de satıyoruz. Bunların hepsi ilimizin turizmine katkı sunuyor. İlçelerimizde ırmaklarımız ve barajlarımızda sergiliyoruz. Bunların hepsi turizmi geliştiren çalışmalar. Ordu kabuğunu kırarak dünyaya açılıyor. Ordu’nun imajı için her platformda çalışmalar yapıyoruz. Bunu yaparken de ortak noktamız Ordu oluyor. İlimizde yapılan tanıtım filmlerinin hepsini de yine bizim bu şehri bilen ve bu şehirde yaşayan arkadaşlarımız hazırlıyor.”
“ZİHA ÜRETİMİ İÇİN TÜBİTAK İLE ORTAK ÇALIŞMA YAPIYORUZ”
ZİHA’ların üretimi konusunda TÜBİTAK ile ortaklaşa proje yürüttüklerini belirten Başkan Güler, “Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ORTAR A.Ş. tarafından yürütülen bir proje olan ZİHA’lar için TÜBİTAK ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi İHA’ların tarımsal alanda kullanılması için ZİHA’larını yaptı. Daha önceden insan gücü ile yapılan ilaçlamayı daha modern ve çağın gerekliliklerine uygun olarak ZİHA’lar ile yapabiliyoruz. Karadeniz’in engebeli yapısına da uygun olan bu ZİHA’ların geliştirilmesi konusunda TÜBİTAK ile ortak çalışma yürütüyoruz. Yüzde 50 destek ile bu çalışmalara başladık. Bu çalışmalarda tamamen ilimiz gençleri görev yapıyor. İşte bu anlattıklarımız ve yapılanlar klasik belediyecilik dışında yapılanlardır. Biz üretim konusunda yaptıklarımız ile diğer belediyelere örnek oluyoruz. Mesela şuan üretim aşamasında olan sıvı azot gübresi ve odun sirkesi üretimi yaptık. Biz bunların Ordu’da olabileceğini gösterdik. Girişimcilerimizin tesis kurmalarına da öncelik veriyoruz. Gelsinler tesisleri kursunlar, biz de onlara destek verelim” dedi.
“AĞAÇLARI KORUYORUZ”
Geliştirdikleri ağaç sökme makinası ile ağaçları kesilmekten kurtardıklarını söyleyen Başkan Güler, şu sözlere yer verdi:
“Sıkışık alanlarda ağaçlar rahat etsin diye bazı ağaçların kesilmesi gerekiyor. Ben bu ağaçları kesmeyin dedim. Bu doğrultuda bir makine geliştirdik. Kesilecek ağacı söküyoruz ve başka yere taşıyoruz. Bu sayede ağacı koruyoruz. En az 30 yıl kazanıyoruz. Bu tam çevrecilik ve insanlık projesi”
“KENDİ ASFALT PLENTİMİZ VE İŞ MAKİNALARIMIZLA HEM ZAMAN HEM DE EKONOMİK OLARAK BÜYÜK TASARRUF SAĞLADIK”
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ulaşım yatırımlarına da değinen Başkan Güler, çok önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Asfalt plenti kurduklarını ve iş makinaları aldıklarını dile getiren ve bu sayede hem zamandan hem de ekonomik olarak tasarruf sağladıklarını aktaran Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Asfalt ve yol çalışmalarımız devam ediyor. Çok hızlı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaları siyasetçiler genellikle birinci yıl birinci vites, ikinci yıl ikinci vites şeklinde, sonraki yıllarda da hızlanıyorlarmış. Biz birinci yılda beşinci vitese taktık. İyi ki de yapmışız. Çünkü büyük bir kar sağladık. Halkımızın ulaşım konforunu artırdık. Bunların hepsini kendi makinamızla, kendi asfalt plentimizle yapıyoruz. Bu çalışma ile 2 milyar TL’lik bir katmadeğer oluşturduk”
“CAN DOSTLARIMIZ İÇİN MAMA ÜRETİYORUZ”
Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini dile getiren ve mama üretimine başladıklarının altını çizen Başkan Güler, şöyle konuştu:
“Mama üretimine başladık. Can dostlarımız için mamayı kendimiz üretiyoruz. Bizim arkadaşlarımız işleri bittiği zaman evine gitmiyorlar. Başka illere de nasıl yardımcı olabiliriz, farklı toplumlara nasıl faydalı olabilirizi düşünüyorlar. Bunlar bizim zenginliklerimiz ve klasik belediyeciliğin dışındaki çalışmalarımız”
“DAVET MERKEZİ HERKESE AÇIK”
Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan DAVET Merkezi hakkında değerlendirme yapan Başkan Güler, merkezin herkese açık olduğunu ifade ederek proje geliştirme ve eğitim konusunda önemli çalışmalar yapıldığına vurgu yaptı.
Başkan Güler, şu bilgileri verdi:
“DAVET’in her bir harfi ayrı bir fonksiyon. DAVET’in D’sinde deneyimlerinizi anlatıyorsunuz. A’sında araştırma yapıyoruz. V’sinde verimlilik üzerine çalışma yapıyoruz. E’sinde eğitim veriyoruz. T’sinde de ticaret yapıyoruz. Herhangi bir arkadaşımız şirket kuracaksa adresini orayı veriyor. Sekreter tutmasına ve buna benzer işlemleri yapmasına gerek kalmıyor. Para harcamıyor, hangi projesi varsa uyguluyor ve ticaretini oradan yapıyor. Kimse bundan sonra yerim dar demesin. Üretmeden tüketim yok. DAVET Merkezi’nde ayrıca bir çalışma daha yaptık. 19 ilçenin ürünlerini satacağımız bir çadır kurduk. Kooperatiflerin, kadınlarımızın ve gençlerimizin ürettiği ürünleri orda pazarlayacağız. Cam atölyesini hayata geçirdik. Burada hediyelik eşyalar yapıyoruz. Bu da ilimize yeni bir kazanç kapısı olarak ortaya çıkıyor”
“AVRUPA STANDARTLARINDA MEZBAHANE KURDUK”
Fatsa ilçesinde faaliyet yürüten mezbahane hakkında da açıklamalarda bulunan ve alanın tüm esnaflara açık olduğunu belirten Başkan Güler, şu bilgilere yer verdi:
“Birçok ilden Ordu’ya et geliyor. Biz Avrupa standartlarında bir mezbahane kurduk. Yakın ilçelerimizdekiler gelip işlemlerini burada yapabilirler. Kendi ürettiğimiz eti bu alanda işleyerek tüketmek mümkün. Esnaf arkadaşlarımız burayı rahatlıkla kullanabilirler. Biz oradan kar beklemiyoruz. Biz bütün tesislerimizi halkımız için kurduk. Bizim amacımız güzel hizmet vermek, yol göstermek”
“BİR KARTLA ORDU GEZİLECEK”
Yeni bir kart çıkararak Ordu’nun tüm turistik ve doğal güzelliklerini görme imkânı sunacaklarını aktaran Başkan Güler, şöyle konuştu:
“ORDUMKART’ın kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz. Bu kartı hem gemide, hem teleferikte, hem çift katlı otobüslerimizde hem de birçok alanda kullanmak istiyoruz. Örneğin 5 günlük bir kart olacak. Ordu’ya gelen hepsini kullanacak, Ordu’nun tüm doğal güzelliklerini görecek. Yeni bir turistik teşvik usulü olacak. Bunun program ve yazılımını da kendimiz yapacağız”
“KURUL KALESİ İFTİHAR MESELEMİZ”
Ordu’nun tarihine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Güler, “Göbeklitepe’de olduğu gibi Kurul Kalesi’nin de üzerini örtmeyi düşünüyoruz. Turizm Bakanlığımızla görüştük. Kurul iftihar meselemiz. Yakında bir müze çalışmamız olacak. Sıra dışı bir müze olacak. Yoroz’a da bir seyir terası yapıyoruz. Tamamlanmak üzere. Gölköy Kalesi, Ünye Kalesi, Fatsa Cıngırt ve Mesudiye’deki kaya mezarları, Çamaş Kanyonu var. Ordu’nun tarihi değerleri çok fazla bilinmiyordu. Ünye’deki Hüsrev Yürür Konağı ve Çamaş Konağı’nda da çalışmalarımız var” dedi.
“YELKENLİ TEKNE GELİYOR”
Deniz turizmini artırmak için yeni bir yelkenli tekne alacaklarını ifade eden Başkan Güler, “ Ordu’yu yazın çok kişi tanıyamayacak. Bir tekne alıyoruz yelkenli gibi. Hoynat’ı gezecek, Fatsa’ya, Ünye’ye gidecek. Melet Irmağı’nın girişini yat limanı olacak şekilde uzatıyoruz. Oraya bir otel yapılacak. Atalarımızın kahramanlık hikayesinin anlatıldığı Rüsümat No 4 projemiz de devam ediyor.”
“BÜYÜKŞEHİR OBB TV’Yİ KURUYOR”
Büyükşehir Belediyesi olarak OBB TV kurduklarını da ifade eden Başkan Güler, burada gerçek anlamda bir üretim olacağını söyledi.
Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:
“İl ve yurt dışı ile birlikte 2-2.5 milyon Ordulu var. İsteyen herkes, tecrübesini, deneyimini burada anlatabilecekler. Tartışmalar yapıp, düşüncelerini anlatıp, dışa açılacaklar. Herkesin kendine göre bir başarı hikayesi var. Bu başarı hikayeleri arttıkça zincirleme şekilde birleşecekler ve başka bir Ordu çıkacak. Şimdi burada gerçek anlamda bir üretim olacak, toplumu da değiştirecek.”
“KÜLTÜR SANAT FAALİYETLERİ TAM GAZ”
Kültür sanat faaliyetlerinin son hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Güler, “Ordu’da kültür sanat faaliyetlerine de ağırlık veriyoruz. İki gün önce Pinhani konserini 20 bin kişi izledi. Gençler güzel şeyleri takdir ediyorlar. Müthiş bir hareket oldu. Salonun dışına led ekranlar koyduk. Güzelden, iyiden çok iyi anlayan, eleştiren, direkt söyleyen çok da kaliteli bir gençlik var. Biz de onlara layık olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
CNC TEZGAH ÜRETİLECEK
Ordu’da CNC tezgah üreteceklerini belirten Başkan Güler, “Biz her şeyiyle yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmalarımızda üretimle ilgili danışmanlık hizmeti verebiliriz. Çok güçlü bir ekibimiz var. Mesela biz mini CNC tezgah, freze ve torna vermek istiyoruz. Bunlarla ağaç işleri yapmak istiyoruz. Mesela Akkuş’un gürgenleri var. Ahşap sanayii orada çok önemli. El tornasıyla, tahta işlemesine estetik katacaklar. Bu tezgahları üretip vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.