Parkinson hastaları neden düzenli egzersiz yapmalı?

SAĞLIK 11.04.2022 - 14:08, Güncelleme: 12.04.2022 - 00:34 11406+ kez okundu.
 

Parkinson hastaları neden düzenli egzersiz yapmalı?

Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiğini belirten uzmanlar, egzersizlerin beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetiklediğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, düzenli egzersizin hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalı olduğunu vurguluyor.
  İSTANBUL (İGFA)- Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Parkinson hastaları ve egzersiz konusunda değerlendirmede bulundu. Parkinson hastalığının ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, denge ve yürüme bozuklukları bu hastalıkta görülen başlıca problemlerdir.” dedi. DÜZENLİ EGZERSİZ MUTLAKA YAPILMALI İlaç tedavisinin şikayetleri kontrol altına almada etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ancak mutlaka düzenli egzersiz de yapmak gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiği bilinmektedir. Egzersizler beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetikler. Ayrıca hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalıdır.” dedi. HASTANIN İHTİYACINA GÖRE EGZERSİZ PROGRAMLARI BELİRLENMELİ Parkinson hastalığının her hastada farklı seyrettiğini ifade eden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Bu nedenle hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ihtiyacına göre egzersiz programının düzenlenmesi gerekir. Denge, koordinasyon, yürüme egzersizleri; kas kuvvetlendirmeye ve dayanıklılığı artırmaya yönelik egzersizler, fleksibilite egzersizleri sıklıkla reçete edilen egzersiz çeşitleridir. Ancak egzersiz türü ve yoğunluğu kişinin durumuna göre belirlenir. Düzenli  devam edilen fizik tedavi programları hastalığın klinik seyri değiştikçe fizik tedavi programını da güncellenmelidir.” diye konuştu.
Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiğini belirten uzmanlar, egzersizlerin beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetiklediğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, düzenli egzersizin hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalı olduğunu vurguluyor.

 

İSTANBUL (İGFA)- Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Parkinson hastaları ve egzersiz konusunda değerlendirmede bulundu. Parkinson hastalığının ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, denge ve yürüme bozuklukları bu hastalıkta görülen başlıca problemlerdir.” dedi.

DÜZENLİ EGZERSİZ MUTLAKA YAPILMALI

İlaç tedavisinin şikayetleri kontrol altına almada etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ancak mutlaka düzenli egzersiz de yapmak gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiği bilinmektedir. Egzersizler beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetikler. Ayrıca hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalıdır.” dedi.

HASTANIN İHTİYACINA GÖRE EGZERSİZ PROGRAMLARI BELİRLENMELİ

Parkinson hastalığının her hastada farklı seyrettiğini ifade eden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Bu nedenle hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ihtiyacına göre egzersiz programının düzenlenmesi gerekir. Denge, koordinasyon, yürüme egzersizleri; kas kuvvetlendirmeye ve dayanıklılığı artırmaya yönelik egzersizler, fleksibilite egzersizleri sıklıkla reçete edilen egzersiz çeşitleridir. Ancak egzersiz türü ve yoğunluğu kişinin durumuna göre belirlenir. Düzenli  devam edilen fizik tedavi programları hastalığın klinik seyri değiştikçe fizik tedavi programını da güncellenmelidir.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.