Ünye Kent Konseyinden Açıklama var.
Ünye Kent Konseyinden Açıklama var.
Ünye Kent Konseyi, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Cevizdere bölgesinde yapılan katı atık ayrıştırma tesisi konusunda bilgi ve algı kirliliği yapıldığını açıkladı.
Cevizdere’de yapılan tesisten başından beri haberdar olduklarını belirten Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, “Bu konuda herkesin her türlü önyargıdan uzak, sağduyulu olmasının önemi büyüktür. Bunun için de konuyla ilgili olarak araştırma yapmak, öğrenmek, bilgi sahibi olmak gerekir.” dedi.
Ünye Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Cevizdere’ye yapımı süren katı atık ayrıştırma tesisine ilişkin kamuoyunda bilgi ve algı kirliliği yaratılmak istendiği belirtildi.
Bilgi ve algı kirliliğine Kent Konseyi adının da katılmaya çalışıldığına dikkat çeken Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, bu tür yalan-yanlış ithamlara cevap verme gereği duymadıklarını söyledi.
-“Yapılan iş çöp deposu değil katı atık ayrıştırma tesisi”-
Ünye’nin Cevizdere bölgesinde yapılmak istenenin ne olduğu konusunda açıklama yapan Kıroğlu, yapılan işin bölgede çöp deposu yapmak olmadığına, tersine katı atık ayrıştırma tesisi olduğuna dikkat çekti.
Musa Özgür Kıroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Cevizdere’de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Ayrıştırma Tesisi ile ilgili olarak Ünye kamuoyunda bilgi ve algı kirliliği yaratılmak istendiğine şahit oluyoruz. Bu konuda herkesin her türlü önyargıdan uzak, sağduyulu olmasının önemi büyüktür. Bunun için de konuyla ilgili olarak araştırma yapmak, öğrenmek, bilgi sahibi olmak gerekir. Biz Kent Konseyi olarak dokuz aydan bu yana olayın sıkı takipçisiyiz. Bu kapsamda yaptığımız araştırma, inceleme ve gözlemlerimiz sonucunda Büyükşehir Belediyesi tarafından Cevizdere’de ne yapıldığından haberdarız. Şunun altını çizerek ifade etmek istiyoruz; Ordu Büyükşehir Belediyesi Cevizdere’de çöp toplama, biriktirme, depolama ile ilgili bir çalışma yapmıyor, Katı Atık Ayrıştırma Tesisi yapıyor. Yapılan iş çöp toplama deposu olsa, Akçay’da bu iş zaten yapılıyor. Böyle bir çalışma bir de Cevizdere’de neden yapılsın? Tersine, Akçay başta olmak üzere bölgemizin birçok yerinde bu zamana kadar çöpün açık arazide vahşi depolanmasına son vermek, insan ve çevre sağlığına yaptığı olumsuz etkiyi kaldırmak üzere için bir çalışma yapılıyor.”
-“Yapılmak istenen bilgi ve algı kirliliğidir”-
Katı atık ayrıştırma tesisinin çöp dökme, depolama alanı değil çöpün ayrıştırıldığı, ayrıştırılan maddelerin değerlendirildiği bir tesis olduğunu söyleyen Kıroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Gidip gördüğümüz Altınordu katı atık ayrıştırma tesisinde sistem aynen şu şekilde işliyor; Belediyelerin topladığı çöpler kapalı, sızdırmaz özellikli tırlara yükleniyor. Katı atık ayrıştırma tesisine geliyor. Burada tesisin ana kapısından içeri giriyor, getirdiği çöpleri döner bantlara aktarıyor. Bantlarda yürümeye başlayan çöplerin içinden metal, cam, plastik vb. geri dönüşümü mümkün olan maddeler ayrıştırılıp piyasaya satılıyor. Yanma özelliği olan maddeler ayrıştırılıyor, yakılmak üzere Ünye Çimento’ya gönderiliyor. Geri kalan çürümeye müsait kısım kısım ise düzenli depolamaya gönderiliyor. Tesis Ünye’de hizmete girdikten sonra ayrıştırılan çöplerden geri kalan, çürümeye müsait kısım ise İlküvez’de yapımı devam eden düzenli depolamaya aktarılacak. Bunların çürümesinden ortaya çıkan gazdan elektrik üretilecek. Böylelikle orta yerde bir gram çöp kalmayacak, çöpün tamamının ortadan kalkması için nihai çözüm gerçekleşecek. Bu tesis çevre ve insan sağlığına duyarlı, AB projesi olduğu için de baştan sona denetim ve kontrole tabi bir tesistir. Soruyoruz; çöple ilgili hangisi doğrudur? Akçay’daki vahşi çöp depolama alanı mı, yoksa söz konusu katı atık ayrıştırma tesisi mi? Yine soruyoruz; Cevizdere havzasında kurulu çok sayıdaki tesisin çevreye yaydığı tozlar, toprağa karışan atık zararlı sular, kokular mı insan ve çevre sağlığı açısından zararlı? Yoksa AB kriterlerine göre yapılan katı atık ayrıştırma tesisi mi? Bugün gelişmiş ülkeler olsun büyükşehirler olsun çöple ilgili sorunlarını katı atık ayrıştırma tesisleriyle çözmüşlerdir. Konuyla yakından ilgilenen, duyarlılık gösteren herkesi yanlış bilgi ve algı kirliliğinden etkilenmemesi, işin doğrusu konusunda fikir sahibi olabilmesi için Altınordu ilçesindeki katı atık ayrıştırma tesisini yerinde görmeye, incelemeye davet ediyoruz. Diğer taraftan Ünye’de bu konuda bilgi ve algı kirliliği yaratmaya çalışan bir grubun yaptıkları açıklamalarda Ünye Kent Konseyi, Cevizdere’nin çöp sahası olmasına göz yummakla suçlanmaktadır. Kent Konseyi’nin konuyla ilgili düşüncesi yukarıda ifade edildiği gibidir. Kent Konseyi ayrıca bu tür yalan-yanlış suçlama ve ithamlara cevap verme gereği duymamaktadır. Değerli Ünye kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.