Ünye Kök Hücre Bağışına Hazırlanıyor

SAĞLIK (Ordu Olay ) - Ordu Olay Gazetesi | 19.04.2019 - 20:34, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1490+ kez okundu.
 

Ünye Kök Hücre Bağışına Hazırlanıyor

Türk Kızılay Orta Karadeniz Gönüllü Verici Merkezi Kök Kazanım Uzmanı Erdal AYAR, toplumumuzda kök hücre bağışıyla ilgili insanların yanlış bilinenleri ortadan kaldırma ve bu sayede insanların daha bilinçli bağışçılar haline gelmelerini sağlamak amacıyla Ünye Devlet Hastanesi’nde Kök hücre Nakli konusunda konferans düzenledi.
17 Nisan 2019 Çarşamba günü 12.30’da Ünye Devlet Hastanesi konferans salonunda yapılan konferans, Ünye Devlet Hastanesi, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Meçhul Asker Ortaokulu  öncülüğünde hazırlandı. Bu konferans ile, ülkemizde, başta lösemi hastaları olmak üzere kök hücre bağışı bekleyen hastalara umut ışığı olma adına ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarından, okullardan, sivil toplum örgütlerinden ve vatandaşlardan 26 Nisan 2019 tarihinde Ünye Cumhuriyet Meydanında Kızılay tarafından alınacak kök hücre numune alımı için çalışma başlatıldı. Türk Kızılay Orta Karadeniz Gönüllü Verici Merkezi Kök Kazanım Uzmanı  Erdal AYAR’ın sunumu ile gerçekleşen konferansta Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Güray YILMAZ’da kısa bir konuşma yaptı. Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Güray YILMAZ; “Bu gün Ünye Devlet  Hastanesi,  Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Meçhul Asker Ortaokulu öncülüğünde ilçemizde Kök Hücre bağışı ile ilgili bir kampanya başlattık.  Bu tedaviyi tıbbi yönden de bahsetmek istiyorum.  Çocukluk çağında en sık görülen tümörlerden birisi lösemi dediğimiz kan ve kemik hücrelerin tümörler oluşumundan oluyor. Lösemi hastalığına da her yıl ülkemizde yaklaşık 1200 ve 1500 çocuk yakalanıyor. Löseminin tedavisi de uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Kemoterapi ve ilaçlar veriliyor. Dikkat etmişsinizdir ki, lösemi tedavisi olan çocukların saçları dökülmüştür. Kullandıkları ilaçların normal vücuda da yan etkileri olduğu için çok hassas bir vücutları oluyor. Gördüğüm ve bildiğim kadarıyla da çok zor bir hastalık. Bazı çocuklar tedavilere yanıt alamıyorlar. Bu lösemi veya lenfama olsun, özellikle bu tip tümör oluşumunda kan ve kemik hücreleri olgunlaşmadan tümörel oluşumlar oluyor. Lösemi hastalığı başlangıcında kemoterapi ilaçlarıyla tedavi başlatılıyor. Kemoterapi tedavileri sonucunda yanıt vermiyorsa o zaman ilik nakli yapılmaya başlanıyor. Kemik iliği nakli son dönemde gündeme gelmiş güncel bir olay, ülkemizde yüksek fiyatlarla yapılıyor. Burada insanlardan numuler alınıyor, amacımız ilçemizde bir farkındalık oluşturmak.” dedi. Türk Kızılay Orta Karadeniz gönüllü verici merkezi Kök Kazanım Uzmanı  Erdal AYAR; “Bizler 2013 yıldan itibaren yürüttüğümüz bir süreç ile ilgili bilgiler vereceğim. Kızılay 1868 yılında hasta ve yaralı askerlere yardım cemiyeti olarak kuruldu. Günümüzde de Türk cemiyetinin yardım eli olarak geçiyor. Bu süreçte yaptığımız tüm çalışmalara Kamu Hizmetleri Genel Müdürlüğü çatısı altında devam etmekte.  Kök hücre bağışının altında aslında kan bağışı yatmaktadır. 2005 yılından itibaren yürüttüğümüz bir proje vardır. Ulusal Güvenlik Kan Değimini kök hücre projesi ile yol aldıktan sonra hayata geçirebildik.” dedi. Ardından konferans, Kök Kazanım Uzmanı  Erdal Ayar’ın yaptığı sunum ile son buldu.
Türk Kızılay Orta Karadeniz Gönüllü Verici Merkezi Kök Kazanım Uzmanı Erdal AYAR, toplumumuzda kök hücre bağışıyla ilgili insanların yanlış bilinenleri ortadan kaldırma ve bu sayede insanların daha bilinçli bağışçılar haline gelmelerini sağlamak amacıyla Ünye Devlet Hastanesi’nde Kök hücre Nakli konusunda konferans düzenledi.

17 Nisan 2019 Çarşamba günü 12.30’da Ünye Devlet Hastanesi konferans salonunda yapılan konferans, Ünye Devlet Hastanesi, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Meçhul Asker Ortaokulu  öncülüğünde hazırlandı.

Bu konferans ile, ülkemizde, başta lösemi hastaları olmak üzere kök hücre bağışı bekleyen hastalara umut ışığı olma adına ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarından, okullardan, sivil toplum örgütlerinden ve vatandaşlardan 26 Nisan 2019 tarihinde Ünye Cumhuriyet Meydanında Kızılay tarafından alınacak kök hücre numune alımı için çalışma başlatıldı.

Türk Kızılay Orta Karadeniz Gönüllü Verici Merkezi Kök Kazanım Uzmanı  Erdal AYAR’ın sunumu ile gerçekleşen konferansta Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Güray YILMAZ’da kısa bir konuşma yaptı.

Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Güray YILMAZ; “Bu gün Ünye Devlet  Hastanesi,  Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Meçhul Asker Ortaokulu öncülüğünde ilçemizde Kök Hücre bağışı ile ilgili bir kampanya başlattık. 

Bu tedaviyi tıbbi yönden de bahsetmek istiyorum.  Çocukluk çağında en sık görülen tümörlerden birisi lösemi dediğimiz kan ve kemik hücrelerin tümörler oluşumundan oluyor. Lösemi hastalığına da her yıl ülkemizde yaklaşık 1200 ve 1500 çocuk yakalanıyor. Löseminin tedavisi de uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Kemoterapi ve ilaçlar veriliyor. Dikkat etmişsinizdir ki, lösemi tedavisi olan çocukların saçları dökülmüştür. Kullandıkları ilaçların normal vücuda da yan etkileri olduğu için çok hassas bir vücutları oluyor. Gördüğüm ve bildiğim kadarıyla da çok zor bir hastalık. Bazı çocuklar tedavilere yanıt alamıyorlar. Bu lösemi veya lenfama olsun, özellikle bu tip tümör oluşumunda kan ve kemik hücreleri olgunlaşmadan tümörel oluşumlar oluyor.

Lösemi hastalığı başlangıcında kemoterapi ilaçlarıyla tedavi başlatılıyor. Kemoterapi tedavileri sonucunda yanıt vermiyorsa o zaman ilik nakli yapılmaya başlanıyor. Kemik iliği nakli son dönemde gündeme gelmiş güncel bir olay, ülkemizde yüksek fiyatlarla yapılıyor. Burada insanlardan numuler alınıyor, amacımız ilçemizde bir farkındalık oluşturmak.” dedi.

Türk Kızılay Orta Karadeniz gönüllü verici merkezi Kök Kazanım Uzmanı  Erdal AYAR;

“Bizler 2013 yıldan itibaren yürüttüğümüz bir süreç ile ilgili bilgiler vereceğim. Kızılay 1868 yılında hasta ve yaralı askerlere yardım cemiyeti olarak kuruldu. Günümüzde de Türk cemiyetinin yardım eli olarak geçiyor. Bu süreçte yaptığımız tüm çalışmalara Kamu Hizmetleri Genel Müdürlüğü çatısı altında devam etmekte.  Kök hücre bağışının altında aslında kan bağışı yatmaktadır. 2005 yılından itibaren yürüttüğümüz bir proje vardır. Ulusal Güvenlik Kan Değimini kök hücre projesi ile yol aldıktan sonra hayata geçirebildik.” dedi.

Ardından konferans, Kök Kazanım Uzmanı  Erdal Ayar’ın yaptığı sunum ile son buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.