Ordu ile Malatya arasında ilginç benzerlik
Ordu ile Malatya arasında ilginç benzerlik
Eski Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanı Metin Emiroğlu, Ordu ile Malatya arasında oyun havası, giyim kullanılan dil gibi bir dizi benzerlik olduğunu belirterek bu durumun Hacı Emiroğulları Beyliği’nin Karadeniz’deki varlığından kaynaklandığını ifade etti.
Hac Emiroğulları Beyliği ve Ordu ile Malatya arasındaki bağ hakkında değerlendirmelerde bulunan Eski Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanı Metin Emiroğlu, “Hacı Emiroğulları 150 sene Ordu-Giresun bölgesinin fethi için gayret göstermiştir. Hacı Emiroğulları önce Mesudiye’ye gelmişlerdir. Hacı Emiroğulları, Danişment Gazi’nin torunlarıdır. Danişment Gazi de Battal Gazi’nin torunudur. Danişmentname diye bir kitap var. Orada bütün bunlar yer almaktadır. Ordu ile Malatya arasında tarihi köklere dayanan çok anlamlı büyük münasebetler vardır. Bizim tarihimiz birlikte yazılmıştır.” dedi.
SULTAN ALPASLAN GÖREV VERDİ
Kullanılan Türkçenin hemen hemen aynı olduğunu ifade eden Emiroğlu, “Şive, konuşma ağızı hemen hemen aynıdır. Kültür ve değer yargıları birbirine çok benzemektedir. Çünkü aynı boyların mensupları bir taraftan Karadeniz’i fethederken diğer taraftan da Malatya’da faaliyet göstermişlerdir. Bunlar Danişment Gazi’nin Anadolu’daki faaliyetleri çerçevesinde olmuştur. Hacı Emiroğulları 1071’e Danişment Gazi’nin torunları olarak katılmışlardır. Danişment Gazi’ye 1071’den sonra Sultan Alpaslan Orta Anadolu ve Karadeniz’in fethi görevini vermiştir.” diye konuştu.
BEN DE İNANMIYORDUM
Bakanlığı sırasında başından geçen bir olayı da aktaran Emiroğlu, “Bir gün bana Ordu ve Giresun’dan bir heyet geldi heyet içindeki bazı kişileri göstererek ‘bunlar sizin akrabalarınız’ dedi. Ben hiçbir şekilde ihtimal vermedim, ‘bizim Karadeniz’le ilişkimiz olamaz biz Malatyalıyız, Karadeniz nereden çıktı’ dedim. Ancak içlerinden birinin simasını babama çok benzettim. ‘Siz gelirseniz nasıl olduğunu size anlatırız’ dediler. Ben Karadeniz’e Trabzon’a geldim. Dediler ki belediye başkanının yardımcısının soyadı Emiroğlu bu sizin sülaleden. Sonra Karadeniz’de pek çok yerde bu isimlerden olduğunu anlattılar.” şeklinde konuştu.
BİZİM HAVAMIZ SİZİN HAVANIZ
Bakanlığı sırasında çeşitli temaslar için Ordu’nun Perşembe ilçesine geldiğini dile getiren Emiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman hem Milli Eğitim hem de Gençlik ve Spor Bakanıydım. Gençlik ve Spor Bakanı olduğum için statta bir programa katıldım. Baktım burada bir olun havası çalıyor ama bizim memleketin oyun havası. Arapgir’de ona ‘gelin havası’ denir. Havayı çalan adamı yanıma çağırdım ‘bu havayı nereden öğrendin bu bizim gelin havamız’ dedim. Adam da bana ‘yok beyim bu bizim Ordu’nun havası çok eskidir’ diyerek cevap verdi. Anladım ki Ordu ile bizim oramlar arasında bir irtibat var.”
AYNI PEŞTEMALLARI GİYİNİYORUZ
Ordu ile Malatya arasındaki diğer benzerlikler hakkında da bilgi veren Emiroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ordu’da ve bütün Karadeniz’de kullanılan peştamallar ki biz onlara keşan deriz Arapgir’de evlerde dokunur. Biz dokumacı da bir aileyiz. Aynı Ordu’da olduğu şekliyle çubuklu çubuklu dokunur. Her yerde de kullanılır. Ordu’da tamzara diye bir oyun var. Arapgir’in en meşhur oyunu tamzaradır. Yani bu kadar tesadüf bir araya gelebilir mi. Demek ki buradan oraya oradan buraya büyük göç hareketleri olmuş, kültürel hareketler olmuş sosyal hareketler olmuş.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.