Ünye’nin masalları 2. kez dile geldi

KÜLTÜR 06.08.2018 - 16:20, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 7603+ kez okundu.
 

Ünye’nin masalları 2. kez dile geldi

Ünye’de belediyenin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ünye Anlatıcılar Buluşması’nda “Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı.
Ünye Belediyesi ev sahipliğinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte, İnşaat Mühendisi, senarist ve masal anlatıcı İsmail Canbulat ve Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Sorumlusu Halk Bilimci İhsan Akbulut koordinatörlüğünde Ünye’nin kayıp hikayeleri anlatıldı. Etkinlikte Ünye şivesi ile hikayeler, ilçenin tarihi, geçmişteki kültürel yapısı, anlatıcıların yaşadıkları anılar aradan geçen yılların ardından hafızalarda yeniden canlandı. Canbulat, bu etkinlik için 1960 yılında Ünye’de görev yapan Öğretmen Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile birlikte hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendiklerini söyledi. Etkinlikle Ünye’nin masal ve hikayelerinin yeniden hayat bulduğunu ifade eden Canbulat, şunları söyledi: “Fikir, önce Ünye Masallarını anlamaktan çıktı. Ünye masalını yıllar önce derlemiş, anlatmış insanları, onların hocalarını bulduk. Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile birlikte hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendik.  48 yıl sonra biz bu etkinlikle hocalarıyla öğrencileri buluşturduk. Ünye sahilinde bir masal ateşini İhsan kardeşimle beraber yaktık. Buradan hareketle de bunu devam ettirelim dedik. Çünkü zihinlerde kayıp hikâyeler var. Eski insanların kadim kültürlerin kesiştiği bir yer Ünye. Bunların anlatıldıkları hikayeler var. Hep birlikte bir anlatıcılar buluşması yaptık. Hikâyelerimiz kaybolmasın, belediyemize bir ışık tutalım istedik .” Sözlü tarihin önemli bir kültür öğesi olduğunu ifade eden Halk Bilimci İhsan Akbulut, “Bu etkinlikte insanlar bildiklerini anımsayabildikleri kadar aktarıyor. İki yıldır düzlendiğimiz etkinlikte insanlar belgeleriyle değil, bellekleri ile geldi. Belleklerini burada bize aktardılar.  Bir sözlü kültür ortamını icra ettik. Hikâyeleri kaybolmaması için dijital ortama da kaydettik. Sözlü kültürü dijital ortama aktararak bir kaynak oluşturduk” diye konuştu. Etkinlik sonrasında masal ve hikaye anlatıcılarına plaket takdim edildi. Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren’de katıldı.   
Ünye’de belediyenin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Ünye Anlatıcılar Buluşması’nda “Ünye’nin Kayıp Hikayeleri” anlatıldı.

Ünye Belediyesi ev sahipliğinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte, İnşaat Mühendisi, senarist ve masal anlatıcı İsmail Canbulat ve Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Sorumlusu Halk Bilimci İhsan Akbulut koordinatörlüğünde Ünye’nin kayıp hikayeleri anlatıldı.

Etkinlikte Ünye şivesi ile hikayeler, ilçenin tarihi, geçmişteki kültürel yapısı, anlatıcıların yaşadıkları anılar aradan geçen yılların ardından hafızalarda yeniden canlandı.

Canbulat, bu etkinlik için 1960 yılında Ünye’de görev yapan Öğretmen Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile birlikte hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendiklerini söyledi.

Etkinlikle Ünye’nin masal ve hikayelerinin yeniden hayat bulduğunu ifade eden Canbulat, şunları söyledi:

“Fikir, önce Ünye Masallarını anlamaktan çıktı. Ünye masalını yıllar önce derlemiş, anlatmış insanları, onların hocalarını bulduk. Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile birlikte hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendik.  48 yıl sonra biz bu etkinlikle hocalarıyla öğrencileri buluşturduk. Ünye sahilinde bir masal ateşini İhsan kardeşimle beraber yaktık. Buradan hareketle de bunu devam ettirelim dedik. Çünkü zihinlerde kayıp hikâyeler var. Eski insanların kadim kültürlerin kesiştiği bir yer Ünye. Bunların anlatıldıkları hikayeler var. Hep birlikte bir anlatıcılar buluşması yaptık. Hikâyelerimiz kaybolmasın, belediyemize bir ışık tutalım istedik .”

Sözlü tarihin önemli bir kültür öğesi olduğunu ifade eden Halk Bilimci İhsan Akbulut, “Bu etkinlikte insanlar bildiklerini anımsayabildikleri kadar aktarıyor. İki yıldır düzlendiğimiz etkinlikte insanlar belgeleriyle değil, bellekleri ile geldi. Belleklerini burada bize aktardılar.  Bir sözlü kültür ortamını icra ettik. Hikâyeleri kaybolmaması için dijital ortama da kaydettik. Sözlü kültürü dijital ortama aktararak bir kaynak oluşturduk” diye konuştu.

Etkinlik sonrasında masal ve hikaye anlatıcılarına plaket takdim edildi.

Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren’de katıldı. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.