AYM Çevrecileri Haklı Buldu

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.10.2018 - 23:39, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1574+ kez okundu.
 

AYM Çevrecileri Haklı Buldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015 yılında Fatsa'da siyanürle ayrıştırma yapan altın madeni şirketine karşı yapılan yürüyüşün bildirilen yerde bitmeyerek devam etmesine verilen cezanın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali olduğuna karar verdi.
Ordu'da bulunan Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, 25 Ocak 2015 tarihinde Fatsa'da bir şirketin siyanürle altın aramasına karşı yürüyüş düzenlemişti. 3 gün öncesinden izin alınarak yapılan yürüyüş için emniyet de tedbir alındı. Ancak Ata Caddesi bitişinde sona eren eylemin ardından Sevgi Köprüsü'nde bekleyen araçlara yürünmesi, polis tarafından yasal işlem gerekçesi sayıldı. Yürüyüşün devam etmesi ve o gün kolluk kuvvetine tutanak teslim edilmemesi suçlamasıyla platform üyeleri hakkında kamu davası açıldı. 6 ay sonra sonuçlanan davada platform üyelerine 5 ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Platform üyeleri, karara yaptıkları itiraz da reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. MANEVİ TAZMİNAT KARARI Anayasa Mahkemesi, siyanürle altın ayrışmasına karşı yapılan yürüyüşe verilen cezaya ilişkin açıkladığı kararında “Göstericilerin şiddete başvurmadıkları ve toplumsal kargaşaya yol açmadıkları durumlarda kamu makamlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına belirli bir ölçüye kadar müsamaha göstermesi gerekir. Barışçıl bir gösteri veya basın açıklaması ilke olarak cezai yaptırım tehdidine maruz bırakılmamalıdır. Mahkemece barışçıl niteliğini kaybetmemiş ve şiddet içermeyen toplantı ve gösteri yürüyüşünü düzenleyenler hakkında 5 ay hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi müdahaleyi haklı kılmaz” dedi. Anayasa'da bulunan “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” maddesi ve birçok gerekçeyle bu olayda toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, ayrıca başvuruculara ayrı ayrı 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015 yılında Fatsa'da siyanürle ayrıştırma yapan altın madeni şirketine karşı yapılan yürüyüşün bildirilen yerde bitmeyerek devam etmesine verilen cezanın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

Ordu'da bulunan Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, 25 Ocak 2015 tarihinde Fatsa'da bir şirketin siyanürle altın aramasına karşı yürüyüş düzenlemişti. 3 gün öncesinden izin alınarak yapılan yürüyüş için emniyet de tedbir alındı. Ancak Ata Caddesi bitişinde sona eren eylemin ardından Sevgi Köprüsü'nde bekleyen araçlara yürünmesi, polis tarafından yasal işlem gerekçesi sayıldı. Yürüyüşün devam etmesi ve o gün kolluk kuvvetine tutanak teslim edilmemesi suçlamasıyla platform üyeleri hakkında kamu davası açıldı. 6 ay sonra sonuçlanan davada platform üyelerine 5 ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Platform üyeleri, karara yaptıkları itiraz da reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

MANEVİ TAZMİNAT KARARI

Anayasa Mahkemesi, siyanürle altın ayrışmasına karşı yapılan yürüyüşe verilen cezaya ilişkin açıkladığı kararında “Göstericilerin şiddete başvurmadıkları ve toplumsal kargaşaya yol açmadıkları durumlarda kamu makamlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına belirli bir ölçüye kadar müsamaha göstermesi gerekir. Barışçıl bir gösteri veya basın açıklaması ilke olarak cezai yaptırım tehdidine maruz bırakılmamalıdır. Mahkemece barışçıl niteliğini kaybetmemiş ve şiddet içermeyen toplantı ve gösteri yürüyüşünü düzenleyenler hakkında 5 ay hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi müdahaleyi haklı kılmaz” dedi. Anayasa'da bulunan “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” maddesi ve birçok gerekçeyle bu olayda toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, ayrıca başvuruculara ayrı ayrı 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.