Ecevit’in hayali ‘Köy-Kent’ tesisi yeniden işletilecek

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 06.05.2020 - 09:53, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2489+ kez okundu.
 

Ecevit’in hayali ‘Köy-Kent’ tesisi yeniden işletilecek

Mesudiye İlçesi’nde Türkiye’de ilk kez 2000 yılında uygulanan ‘Köy-Kent Projesi’ ile yapılan Köykent Orman Ürünleri Fabrikası, onarılarak yeniden işletilecek.
Türkiye'de ilk kez merhum Başbakan Bülent Ecevit'in 'Hayalim' dediği 'Köy-Kent Projesi', Mesudiye İlçesi'nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar mahallelerinde uygulandı. 2000 yılındaki proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar Köyü'nde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirildi. Köylerde elektrik, su telefon sorunu giderilerek, meyve ve çam fidanlıkları hazırlandı. Her köye 'Köykent' adını taşıyan özel köy mezarlıkları, köy konakları, futbol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları inşa edildi. Yüzde 75'i tamamlanan projenin iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kaldı. Çürümeye terk edilmişti Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle 650 bin TL'ye Dayılı köyünde kereste fabrikası kurdu. 9 köy muhtarının da aralarında bulunduğu 27 kişi Köykent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurucu üyeleri oldu. 420 köylü de Kooperatife üye olup fabrikaya ortak edildi. Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü'nden sağlanan krediyle kurulan 2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi, 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun olarak okul sırası ve orman ürünleri mamullerini üreten fabrika devlet tarafından onarılmayınca iflas etti. ORKÖY kredisinin taksitleri gecikip ödenmeyince fabrika makineleriyle hacizlik oldu. Çatısı çöktükten sonra onarılmayan fabrika çürümeye terk edildi. 9 köyde kooperatif üzerinden fabrikaya ortak olan 450 köylüde 650 bin TL’yi ödeyemeyince hacizli olurken, borcun faiziyle birlikte 6 milyon TL’yi geçtiği belirtildi. ‘Hayata geçirmek için ortak hareket edeceğiz” Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Şişman, tesiste gerçekleştirdiği incelemenin ardından, “Köykent Orman Ürünleri Fabrikası’nın onarılarak işletilmesi gibi konuları ekip arkadaşlarımız ve Belediye Başkanımız İsa Gül ile yerinde inceledik. Not aldığımız bu çalışmaları hayata geçirmek için ortak hareket edeceğiz” dedi.
Mesudiye İlçesi’nde Türkiye’de ilk kez 2000 yılında uygulanan ‘Köy-Kent Projesi’ ile yapılan Köykent Orman Ürünleri Fabrikası, onarılarak yeniden işletilecek.

Türkiye'de ilk kez merhum Başbakan Bülent Ecevit'in 'Hayalim' dediği 'Köy-Kent Projesi', Mesudiye İlçesi'nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar mahallelerinde uygulandı. 2000 yılındaki proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar Köyü'nde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirildi. Köylerde elektrik, su telefon sorunu giderilerek, meyve ve çam fidanlıkları hazırlandı. Her köye 'Köykent' adını taşıyan özel köy mezarlıkları, köy konakları, futbol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları inşa edildi. Yüzde 75'i tamamlanan projenin iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kaldı.

Çürümeye terk edilmişti

Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle 650 bin TL'ye Dayılı köyünde kereste fabrikası kurdu. 9 köy muhtarının da aralarında bulunduğu 27 kişi Köykent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurucu üyeleri oldu. 420 köylü de Kooperatife üye olup fabrikaya ortak edildi. Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü'nden sağlanan krediyle kurulan 2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi, 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun olarak okul sırası ve orman ürünleri mamullerini üreten fabrika devlet tarafından onarılmayınca iflas etti. ORKÖY kredisinin taksitleri gecikip ödenmeyince fabrika makineleriyle hacizlik oldu. Çatısı çöktükten sonra onarılmayan fabrika çürümeye terk edildi. 9 köyde kooperatif üzerinden fabrikaya ortak olan 450 köylüde 650 bin TL’yi ödeyemeyince hacizli olurken, borcun faiziyle birlikte 6 milyon TL’yi geçtiği belirtildi.

‘Hayata geçirmek için ortak hareket edeceğiz”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Şişman, tesiste gerçekleştirdiği incelemenin ardından, “Köykent Orman Ürünleri Fabrikası’nın onarılarak işletilmesi gibi konuları ekip arkadaşlarımız ve Belediye Başkanımız İsa Gül ile yerinde inceledik. Not aldığımız bu çalışmaları hayata geçirmek için ortak hareket edeceğiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.