Fındık politikası değişmeli

BÖLGE GÜNDEMİ (Ünye Kent) - Ünye Kent Gazetesi | 10.12.2018 - 11:00, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1532+ kez okundu.
 

Fındık politikası değişmeli

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır, üreticiyi bahçeden uzaklaştıran politikaların fındıkta verimi düşürdüğünü ifade ederek, “Bahçeye gözü gibi bakacak politikalar uygulamak lazım”dedi
Beraberinde CHP İl Başkanı Güzide Uzun ve Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ile birlikte Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret eden İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ile özellikle fındık sektörü üzerine görüş alış-verişinde bulundular. Sındır, geçmişte üreticilerin bahçelerinden çıkmadığına, ancak son yıllarda bunda belirgin bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek; “Üretici emeği ile geçiniyordu bahçesinde idi. Uygun olmayan politikalar yüzünden üretici bahçeden uzaklaşmaya başladı.  Bu durumda verim de düşer, kalitede düşer. Maliyetler yüksek, fiyat düşük olunca bu sıkıntılar yaşanır, yaşanıyor.”dedi. Fındık piyasasında monopol oluşturma çabaları olduğunu ileri süren Kamil Okyay Sındır,  “Piyasada her iki yönlü güvence olması lazım. Üretici rahat olmalı ki, ticareti yapan da, alıcı da olsun. Sektörün tümüyle büyüyüp gelişmesini sağlayıcı, sosyo-ekonomik politikalar uygulamak lazım.” diye konuştu. Meclis Başkanımız Sebahattin Arslantürk’de, dünya fındık üretim ve ticaretinin büyük kısmını elimizde bulundurmamıza rağmen, istikrarlı politikalar uygulanmasında sürdürülebilirlik sağlanamadığını vurgulayarak, “Son yıllarda sadece fiyata takılı politikalardan söz edilmesi sıkıntı yaratıyor.”diyerek şöyle devam etti: “Fındıkta fiyat istikrarsızlığına son vermenin yolu, taban ve tavan fiyatının belirlenmesi ile olur. Örneğin devlet desin ki; ‘ben fındığa 3 doların altına düştüğü zaman müdahale ederim. Ama 3,5 doların üzerine çıktığı zaman da her koşulda satabilme noktasında da müdahale ederim. Fiyat için alt ve üstte bir kırmızı çizgi olması lazım.” Arslantürk, Türkiye’de verim ve kalitenin büyük bir düşüş yaşadığını hatırlatarak, “Üreticiye yapılan desteklemenin yeniden düzenlenmesi lazım. Verim ile kaliteye, bahçeleri yenilemeye yönelik teşviklerin olması lazım. Arazi toplulaştırması, gerekirse kiralama metodu ile yapılmalıdır. Bunlar yapılmaz ise tüketiciler yeni üretim alanları arıyor. Bunu da kimse engelleyemez. Bu da Türkiye’nin aleyhine olur.” Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise, fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için önderlik yaptıklarını hatırlatarak, “63 örnek bahçe kurduk. Herkese önder olmaya, devleti de bu konuda gerekeni yapmaya çağırdık. Henüz tam istediğimiz noktaya varamadık. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak devlet politikası haline getirilmeli. Aksi takdirde gelecekte Pazar payımız daha da düşebilir.”dedi.
CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır, üreticiyi bahçeden uzaklaştıran politikaların fındıkta verimi düşürdüğünü ifade ederek, “Bahçeye gözü gibi bakacak politikalar uygulamak lazım”dedi
Beraberinde CHP İl Başkanı Güzide Uzun ve Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ile birlikte Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret eden İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ile özellikle fındık sektörü üzerine görüş alış-verişinde bulundular.
Sındır, geçmişte üreticilerin bahçelerinden çıkmadığına, ancak son yıllarda bunda belirgin bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek; “Üretici emeği ile geçiniyordu bahçesinde idi. Uygun olmayan politikalar yüzünden üretici bahçeden uzaklaşmaya başladı.  Bu durumda verim de düşer, kalitede düşer. Maliyetler yüksek, fiyat düşük olunca bu sıkıntılar yaşanır, yaşanıyor.”dedi.
Fındık piyasasında monopol oluşturma çabaları olduğunu ileri süren Kamil Okyay Sındır,  “Piyasada her iki yönlü güvence olması lazım. Üretici rahat olmalı ki, ticareti yapan da, alıcı da olsun. Sektörün tümüyle büyüyüp gelişmesini sağlayıcı, sosyo-ekonomik politikalar uygulamak lazım.” diye konuştu.
Meclis Başkanımız Sebahattin Arslantürk’de, dünya fındık üretim ve ticaretinin büyük kısmını elimizde bulundurmamıza rağmen, istikrarlı politikalar uygulanmasında sürdürülebilirlik sağlanamadığını vurgulayarak, “Son yıllarda sadece fiyata takılı politikalardan söz edilmesi sıkıntı yaratıyor.”diyerek şöyle devam etti: “Fındıkta fiyat istikrarsızlığına son vermenin yolu, taban ve tavan fiyatının belirlenmesi ile olur. Örneğin devlet desin ki; ‘ben fındığa 3 doların altına düştüğü zaman müdahale ederim. Ama 3,5 doların üzerine çıktığı zaman da her koşulda satabilme noktasında da müdahale ederim. Fiyat için alt ve üstte bir kırmızı çizgi olması lazım.”
Arslantürk, Türkiye’de verim ve kalitenin büyük bir düşüş yaşadığını hatırlatarak, “Üreticiye yapılan desteklemenin yeniden düzenlenmesi lazım. Verim ile kaliteye, bahçeleri yenilemeye yönelik teşviklerin olması lazım. Arazi toplulaştırması, gerekirse kiralama metodu ile yapılmalıdır. Bunlar yapılmaz ise tüketiciler yeni üretim alanları arıyor. Bunu da kimse engelleyemez. Bu da Türkiye’nin aleyhine olur.”
Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise, fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için önderlik yaptıklarını hatırlatarak, “63 örnek bahçe kurduk. Herkese önder olmaya, devleti de bu konuda gerekeni yapmaya çağırdık. Henüz tam istediğimiz noktaya varamadık. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak devlet politikası haline getirilmeli. Aksi takdirde gelecekte Pazar payımız daha da düşebilir.”dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.