‘Ücretli Poşet’ Plastikten Kurtulma Projesi Değil

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.01.2019 - 14:40, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2415+ kez okundu.
 

‘Ücretli Poşet’ Plastikten Kurtulma Projesi Değil

Ordu Çevre Derneği’nin de bileşeni olduğu Ekoloji Birliği uygulamaya başlanan ücretli poşet uygulamasının plastikten kurtulmanın projesi olmadığını belirterek, “Kanun değişikliği, şirketleri, vatandaşı atıkların geri dönüşüme zorlayıcı hiç bir hüküm içermiyor.” vurgusu yapıldı.
Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada şöyle: “Plastik atıklar, günümüzün en büyük çevre sorunu haline geldi. Buna çözüm bulma arayışında olan ülkeler, plastik atıkların azaltılmasına yönelik ciddi uygulamalar geliştiriyor.   YASA YETERLİ DEĞİL   Türkiye'de 2019 yılı ile birlikte yürürlüğe giren kanun değişikliği ile poşetlerin ücretli olarak satılacağı açıklandı. Gönül isterdi ki bu kanun değişikliği, plastiklerin çevresel etkilerini azaltmak için yapılan kapsamlı bir çalışmanın ürünü olsun. Ancak böyle olmadı. AKP Hükümetlerinin alışık olduğu biçimde farklı konu ve içeriklerde kanun değişikliklerinin bir arada yapıldığı, torba kanun değişikliği ile ücretli poşetler yaşamımıza girdi. Büyük bir çevre kirliliği yaşanan ülkemizde  AKP Hükümeti, çevre kirliliğini oluşturan en büyük sorun olarak poşetleri mi görmüştü? Tabi ki öyle değildi. 10 Aralık 2018 günü yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişikliği öngören 7153 sayılı Kanunun, poşetlerden devlete para kazandıracak biçimde tasarlandığı anlaşılıyor.   ÖNEMLİ OLAN YERİNDE AYRIŞTIRMAK   Bu kanun değişikliğinde, geri dönüştürülebilir atıkların evlerde işyerlerinde ayrıştırmaya, iş yerlerinde üretimde daha az kirletici ve daha az atık oluşmaya zorlayıcı her hangi bir madde de bulunmuyor. Plastik atıkların büyük çoğunluğunu şüphesiz su ve içecek ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Naylon poşeti ücretlendiren bu kanun değişikliğinde, şişelerin de dahil olduğu plastik atıklar için depozito uygulaması 2021 yılına kadar ertelendi. Biz Ekoloji Birliği olarak bu girişimi, Türkiye'de son yıllarda hep yapıldığı gibi zamanı geldiğinde bu süreyi daha ileri bir tarihe öteleyerek şirketler için dikensiz gül bahçesi yaratma çabalarının bir adımı olarak değerlendiriyoruz.
Ordu Çevre Derneği’nin de bileşeni olduğu Ekoloji Birliği uygulamaya başlanan ücretli poşet uygulamasının plastikten kurtulmanın projesi olmadığını belirterek, “Kanun değişikliği, şirketleri, vatandaşı atıkların geri dönüşüme zorlayıcı hiç bir hüküm içermiyor.” vurgusu yapıldı.

Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada şöyle: “Plastik atıklar, günümüzün en büyük çevre sorunu haline geldi. Buna çözüm bulma arayışında olan ülkeler, plastik atıkların azaltılmasına yönelik ciddi uygulamalar geliştiriyor.

 

YASA YETERLİ DEĞİL

 

Türkiye'de 2019 yılı ile birlikte yürürlüğe giren kanun değişikliği ile poşetlerin ücretli olarak satılacağı açıklandı. Gönül isterdi ki bu kanun değişikliği, plastiklerin çevresel etkilerini azaltmak için yapılan kapsamlı bir çalışmanın ürünü olsun. Ancak böyle olmadı. AKP Hükümetlerinin alışık olduğu biçimde farklı konu ve içeriklerde kanun değişikliklerinin bir arada yapıldığı, torba kanun değişikliği ile ücretli poşetler yaşamımıza girdi. Büyük bir çevre kirliliği yaşanan ülkemizde  AKP Hükümeti, çevre kirliliğini oluşturan en büyük sorun olarak poşetleri mi görmüştü? Tabi ki öyle değildi. 10 Aralık 2018 günü yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişikliği öngören 7153 sayılı Kanunun, poşetlerden devlete para kazandıracak biçimde tasarlandığı anlaşılıyor.

 

ÖNEMLİ OLAN YERİNDE AYRIŞTIRMAK

 

Bu kanun değişikliğinde, geri dönüştürülebilir atıkların evlerde işyerlerinde ayrıştırmaya, iş yerlerinde üretimde daha az kirletici ve daha az atık oluşmaya zorlayıcı her hangi bir madde de bulunmuyor. Plastik atıkların büyük çoğunluğunu şüphesiz su ve içecek ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Naylon poşeti ücretlendiren bu kanun değişikliğinde, şişelerin de dahil olduğu plastik atıklar için depozito uygulaması 2021 yılına kadar ertelendi. Biz Ekoloji Birliği olarak bu girişimi, Türkiye'de son yıllarda hep yapıldığı gibi zamanı geldiğinde bu süreyi daha ileri bir tarihe öteleyerek şirketler için dikensiz gül bahçesi yaratma çabalarının bir adımı olarak değerlendiriyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.