Leblebici Kadar Olamadık

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 29.09.2018 - 21:29, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1736+ kez okundu.
 

Leblebici Kadar Olamadık

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat, Çorum’da leblebi satışı yapan işyerleri örneğinde olduğu gibi Karadeniz Sahil Yoluna ‘fındık pazarı’ altında iç tüketimi artıracak tesislerin kurulması gerektiğini söyledi.
Ordu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat Ordu Olay Gazetesini ziyaret etti. Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Özel ve baş yazar Rüştü Baş ile görüşen heyet Ordu’nun iş potansiyelinin nasıl yükseltilebileceği, nasıl üretim ekonomisine geçilebileceği ve üniversite-sanayi iş birliği imkanlarını görüştü. FINDIK PAZARI KURULMALI Çorum’dan leblebi almadan geçmenin mümkün olmadığını ancak benzer bir durumun fındıkta yaşanmadığını belirten ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat, “Bu durum değişmeli. Bu zamana kadar böyle gitmiş ancak bundan sonra böyle gitmemeli. Çorum örneğinden çıkarılacak çok dersler var. Sahil yolu üzerinde ki binlerce aracın her gün geçiş yaptığı bir yol burası bir tesis yapamadık. Yolcu geçerken buraya gelecek dinlenecek, sonra da çocuğu oyun oynayabilecek. Burada biraz zaman harcayacak ki kendi de burada harcama yapma ihtiyacı duyacak. Burada ofisleri gezerken ki bunlar değişik ürün satış ofisleri buralardan alışveriş yapacak. Çorum’da insanlar leblebi almak için bekliyor gerekirse kuyruk oluyor. Orada bir çay içecek sosyal alan da yok. Bütün bunların hallolması lazım.” dedi. BU YOLDA POTANSİYEL VAR Her gün binlerce aracın geçiş yapmasını her gün binlerce potansiyel müşteri anlamına geldiğini aktaran ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tonkat, “İşte o araçların bir kısmı ‘fındık pazarı’ adı altında kurulacak bu yerlere girmeli. Burada yemeğini yerken çocuğu oynayacak, fındığını alacak. Fındık ürünlerini alacak. Burası güzel olursa insanların oraya gelmeme şansı yok. Gelenlerin de harcama yapmama şansı yok. Bu yol aynı zamanda artık yavaş yavaş Türkiye dışından yolcularında kullandığı bir yol olmaya başladı. Yapılacak bu tesis mutlaka iç pazarda fındık tüketimini artıracak, buraya da ekonomik katkı yapacaktır. Aslında bunun bu zamana kadar yapılması gerekirdi. Hadi bu zamana kadar olmadı bundan sonra fındık pazarı adını verdiğimiz bu tesislerin kurulması gerekir.” şeklinde konuştu.    FINDIK POLİTİKASI ŞART Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Özel de transit yolcuların fındık almak için şehir içine girdiğini belirterek, “Böyle saçma bir durum olabilir mi? Bir ikincisi de fındık çok başka bir ürün. Bu ürün Türkiye’ye 1 milyar dolar da 3 milyar dolar getirebilecek bir ürünü. Bu ürüne sıcak bakılırsa hem bölge insanı refaha kavuşturulmuş olur hem de ülke kazanmış olur. Fındık kendi haline bırakılıyor. Fındık kendi haline bırakılınca da kurda kuşa yem oluyor. Dışardaki adam içerdeki adamla anlaşmış fındığa 1 liramı verelim, 1 lira 25 kuruş mu verelim, 90 kuruş mu verelim onu konuşuyor. Ne verirler o oluyor. Bu ülke açısından da felaket bir durum. Anladığım kadarıyla sadece fiyat vermekle de olmuyor. Gelecek 10, 20, 30 yılın planlanması gerekiyor. Sadece fiyat istemiyoruz fındığın politikasının olması lazım” dedi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat, Çorum’da leblebi satışı yapan işyerleri örneğinde olduğu gibi Karadeniz Sahil Yoluna ‘fındık pazarı’ altında iç tüketimi artıracak tesislerin kurulması gerektiğini söyledi.

Ordu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat Ordu Olay Gazetesini ziyaret etti. Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Özel ve baş yazar Rüştü Baş ile görüşen heyet Ordu’nun iş potansiyelinin nasıl yükseltilebileceği, nasıl üretim ekonomisine geçilebileceği ve üniversite-sanayi iş birliği imkanlarını görüştü.

FINDIK PAZARI KURULMALI

Çorum’dan leblebi almadan geçmenin mümkün olmadığını ancak benzer bir durumun fındıkta yaşanmadığını belirten ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Tonkat, “Bu durum değişmeli. Bu zamana kadar böyle gitmiş ancak bundan sonra böyle gitmemeli. Çorum örneğinden çıkarılacak çok dersler var. Sahil yolu üzerinde ki binlerce aracın her gün geçiş yaptığı bir yol burası bir tesis yapamadık. Yolcu geçerken buraya gelecek dinlenecek, sonra da çocuğu oyun oynayabilecek. Burada biraz zaman harcayacak ki kendi de burada harcama yapma ihtiyacı duyacak. Burada ofisleri gezerken ki bunlar değişik ürün satış ofisleri buralardan alışveriş yapacak. Çorum’da insanlar leblebi almak için bekliyor gerekirse kuyruk oluyor. Orada bir çay içecek sosyal alan da yok. Bütün bunların hallolması lazım.” dedi.

BU YOLDA POTANSİYEL VAR

Her gün binlerce aracın geçiş yapmasını her gün binlerce potansiyel müşteri anlamına geldiğini aktaran ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tonkat, “İşte o araçların bir kısmı ‘fındık pazarı’ adı altında kurulacak bu yerlere girmeli. Burada yemeğini yerken çocuğu oynayacak, fındığını alacak. Fındık ürünlerini alacak. Burası güzel olursa insanların oraya gelmeme şansı yok. Gelenlerin de harcama yapmama şansı yok. Bu yol aynı zamanda artık yavaş yavaş Türkiye dışından yolcularında kullandığı bir yol olmaya başladı. Yapılacak bu tesis mutlaka iç pazarda fındık tüketimini artıracak, buraya da ekonomik katkı yapacaktır. Aslında bunun bu zamana kadar yapılması gerekirdi. Hadi bu zamana kadar olmadı bundan sonra fındık pazarı adını verdiğimiz bu tesislerin kurulması gerekir.” şeklinde konuştu.   

FINDIK POLİTİKASI ŞART

Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Özel de transit yolcuların fındık almak için şehir içine girdiğini belirterek, “Böyle saçma bir durum olabilir mi? Bir ikincisi de fındık çok başka bir ürün. Bu ürün Türkiye’ye 1 milyar dolar da 3 milyar dolar getirebilecek bir ürünü. Bu ürüne sıcak bakılırsa hem bölge insanı refaha kavuşturulmuş olur hem de ülke kazanmış olur. Fındık kendi haline bırakılıyor. Fındık kendi haline bırakılınca da kurda kuşa yem oluyor. Dışardaki adam içerdeki adamla anlaşmış fındığa 1 liramı verelim, 1 lira 25 kuruş mu verelim, 90 kuruş mu verelim onu konuşuyor. Ne verirler o oluyor. Bu ülke açısından da felaket bir durum. Anladığım kadarıyla sadece fiyat vermekle de olmuyor. Gelecek 10, 20, 30 yılın planlanması gerekiyor. Sadece fiyat istemiyoruz fındığın politikasının olması lazım” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.